Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kedvező adat az iparról - nőttek a termelői árak

Kedvező adat az iparról - nőttek a termelői árak

Tavaly decemberében a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. A növekedést a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták, amelyek legnagyobb mértékben a járműgyártás, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, valamint a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása területét érintették.

Decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek,ami a villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálási árak 0,8 százalékos csökkenésének köszönhető. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai 0,4 százalékkal nőttek. Ezen belül legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és a járműgyártás területén emelkedtek az árak. Nagyobb árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokban volt megfigyelehtő. A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke 0,1 és +0,6 százalék között alakult.

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítését 1,5 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Nagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, és a vegyi anyag, termék gyártásában volt. A 2011 decemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártása, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén. A többi feldolgozóipari ágazatban -3,4 és +2,5 százalék közötti változást regisztráltak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 1,2 százalékkal nőttek az árak. A további felhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek. Összehasonlítva 2011 decemberével az energia- és további felhasználásra termelő ágazatokban az árak összességében 0,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1 százalékkal növekedtek. A beruházási javakat előállító ágazatokban 2,5 százalékos árcsökkenés jelentkezett.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 decemberében az előző havihoz képest 1 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.