Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 19. 11:01, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kedden elkezdik a Jókai utca rekonstrukcióját

Kedden elkezdik a Jókai utca rekonstrukcióját

A pápai önkormányzat 650 millió forintot kapott belterületi utak megújítására a központi kormányzattól. Az ennek keretében megvalósuló beruházások előkészítése már a héten megkezdődik.

Elsőként kicserélik a közműveket

Az útépítések előtt elvégzik ugyanis a közműcseréket annak érdekében, hogy hosszú évekig, évtizedekig ne kelljen újból felbontani a megépített burkolatokat. A Jókai utcán két vízvezeték is halad, az egyik a várost ellátó, több mint százéves, 300-as gerincvezeték, a másik pedig egy mellette húzódó 110-es ellátó vezeték. Mindkét vezetéket kicserélik 780 méter hosszan, a munkálatok a Március 15. tértől a csókai körforgalomig érintik az út kórház felőli oldalán lévő parkolót, mely felbontásra kerül. Az összedarált burkolat visszakerül a szakaszos munkavégzést követően a felmart területre, így az út teljes felújításának megkezdéséig használható lesz a parkoló - tudtuk meg Vörös Lászlótól. A kivitelező cég vezérigazgatója hozzátette, az útszakasz forgalmát is korlátozni kell szakaszosan, a munkavégzés idején, így munkaidőben sávszűkítésre lesz szükség. Amennyiben ez nem lesz elégséges, lámpás forgamorinyátítással tudják csak garantálni a biztonságos munkavégzést és közlekedést.

Ősz végéig végeznek a teljes felújítással

A Jókai utcán az ivóvíz rekontstrukció legalább két hónapig tart majd, ezt követően kezdődhet meg az út teljes felújítása. Ennek keretében a csókai körforgalom és a Szalmavári utca közötti szakasz faltól-falig új burkolatot kap, a Szalmavári utcától a Március 15. térig pedig csak az út burkolatát cserélik ki. Mivel számos helyen megsüllyedt az aszfalt, szerkezeti problémák is fennállnak, az út egy részén mélyreható beavatkozásra lesz szükség, a tartós minőség érdekében. A teljes felújítással ősz végére végeznek a tervek szerint.

A Korona utcát jobb lesz elkerülni

A Korona és a Korvin utca kereszteződésében fut a várost ellátó 500-as gerinc ivóvíz vezeték, melynek cseréjére szintén szükség van az útfelújításokat megelőzően. Itt nagyobb fokú forgalomkorlátozással tudják csak a munkálatokat elvégezni, mivel az útburkolat közepén haladnak a vezetékek. Éjjel-nappal félpályás útlezárás lesz az érintett 70 méteres szakaszon, de Vörös László szerint elképzelhető, hogy néhány napra teljes útzárra is szükség lesz. Az ivóvízcsere nagyjából egy hónapig tart, ezt követően kezdik el a Korona utca másik szakaszán a közműcserét, a Zárda utcai kereszteződésig, 130 méter hossza cserélik ki a vízvezetéket.

A polgármester a lakosság türelmét kéri

Áldozó Tamás elmondta, a város költségvetésének része a kormányzattól belterületi utak felújítására kapott 650 millió forint, csakúgy, mint a Vízmű által befizetett bérleti díj, melyekből a közműcseréket finanszírozzák. A polgármester arra kéri a város polgárait, hogy fogadják türelemmel és megértéssel a forgalomkorlátozásokat, hisz a munkálatok célja az, hogy utána jó minőségű, jól használható és jól fenntartható utak épüljenek.

A Jókai utcai ivóvízvezeték csere tervezett költsége 110 millió forint, az útépítésé pedig 320 millió. Végleges összegek a közbeszerzési eljárást követően lehet mondani, de az elmondható, hogy a Jókai utcaihoz mérhető, városi költségvetésből finanszírozott belterületi útépítés a rendszerváltás óta nem volt Pápán.

Még idén elköltik a 650 millió forintot

Nagy mértékű felújítás a Korona utcán lesz a Jókai utcán kívül, az említett 650 millió forintból, de egyéb utcákon is terveznek burkolatcserét. Az összeget teljes egészében fel szeretnék használni 2017-ben, bízva abban, hogy 2018-ban is lesz lehetőség hasonló támogatás elnyerésére.

A "650 millión" kívül is lesznek útfelújítások

A kormányzati támogatáson túl a már elnyert TOP-os pályázatok is tartalmaznak útépítéseket. Az Ipari Park területén több út is megújul, de közlekedésbiztonsági beruházásokra és körforgalom építésre is rendelkezésre áll majd a forrás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék