Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Február 12. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop.hu

Kávéval a rák ellen?

Kávéval a rák ellen?

Régebben az orvosok igyekeztek mindenkit lebeszélni a fekete nedű fogyasztásáról, a kávé hatását okolva a gyomorfekély és a szívinfarktus kialakulásáért.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávé sokkal egészségesebb, mint gondoltuk - hiába, fejlődik a tudomány.

Természetesen azért jóból is megárt a sok - a túlzott kávéfogyasztás akár azonnali halálhoz is vezethet. Ehhez azonban presszókávéból egymás után körülbelül 20, az amerikai típusú hosszú kávéból 80 csészével kell elfogyasztanunk. Ezt tehát ne tegyük.

Ugyanakkor kávézáskor érdemes szűrten fogyasztani az elsősorban íze és élénkítő hatása miatt töretlenül népszerű feketelevest. Így ugyanis jelentősen csökkenthetjük a gyomorfekély kockázatát. Egyszerűen arra kell ügyelnünk, hogy ne essünk túlzásba.

A legfrissebb kutatások eredményei pedig kifejezetten arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a szív és az érrendszer nemhogy károsodik, de éppen ellenkezőleg: javul a kávé élvezetének következtében. A stroke előfordulásának valószínűsége kisebb a kávéfogyasztók körében, ahogy a cukorbetegség ellen is hatásos. Növeli a koncentrálóképességet, és az Alzheimer-kór és a demencia elleni küzdelemben is segíti szervezetünket.

Amerikai kutatók már régen megállapították, hogy a kávé igen értékes antioxidánsokat is tartalmaz. Olyannyira, hogy ezekből az anyagokból az átlagos amerikai sokkal többet juttat a szervezetébe ilyen módon, mint például gyümölcsök fogyasztásával. A Scranton Egyetemen megállapították, hogy az amerikai lakosság fő antioxidáns-forrása a kávé.

A koffein áldásos hatására már a rákkutatás is felfigyelt. A legújabb eredmények igen bíztatóak a bőrrák kezelésében, de kimutatták, hogy csökkenti a vastag- és a végbélrák kockázatát is.

Hölgyek számára örömhír, hogy a koffein enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és a migrén okozta kellemetlenségeket is.

Tehát igyuk meg bátran a reggeli kávénkat, nem fog ártani - ahogy 1-2 csésze napközben sem. Vegyük azonban figyelembe, hogy a koffein élénkítő hatását továbbra sem vitatja senki. Egyes kutatók azt javasolják, hogy lefekvés előtt hat órával már ne kerüljünk érintkezésbe vele - sem kávé, sem energiaital formájában.

Címkék: kávé, kutatók, orvosok, rák

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:58, péntek | Belföld

Makronóm Intézet: elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen.

2023. Január 27. 13:57, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

2023. Január 27. 13:55, péntek | Belföld

Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez 650 ezren csatlakoztak

Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéséhez több mint 650 ezer adományozó csatlakozott és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

2023. Január 27. 13:50, péntek | Belföld

Nébih: Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).