Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 20. 15:40, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Kávépörkölés művészete

Kávépörkölés művészete

Tudta Ön, hogy a világ kedvenc itala, a kávé mitől válik az isteni frissítővé, amit szeretünk?

Ha a zöld nyers kávéból készítenénk italt az alapvetően nem túl vonzó, fás ízű főzet lenne, amit egyáltalán nem lehet az általunk ismert kávé ízéhez hasonlítani. A nyers kávé pörkölése változtatja meg úgy a kávé tulajdonságait, aminek eredményeképp aromás, finom ízt nyerhetünk.Milyen érdekességeket tudhatunk még a pörkölésről?

Fejtsük meg a belsejét

Fontos, hogy a kávét kívülről befelé tanulmányozzuk. Egy kávészemben megközelítőleg ezerféle aroma található. Míg a zöld teának van némi kesernyés íze, addig a zöld kávébab szinte íztelen. Ahogy a fehér színnek is meg kell törnie ahhoz, hogy a színeket lássuk, úgy az aromák is a pörkölés során „szabadulnak fel”. Számos lassú hevítési folyamatot különböztetünk meg, ez adja egyes kávéfajták jellegzetességeit. Ezért érdemes mélyebben megismerkedni velük, akár egy barista tanfolyam keretein belül.

Az aroma nem vész el, csak átalakul?

A pörkölés célja, hogy végbe menjen az úgy nevezett Maillard reakció, melynek során a szénhidrátok - ilyen például a cukor is vagy a nukleofil aminosavak - lebomlanak és ezáltal új összetevők jönnek létre. Ezek határozzák meg a kávé ízét, amiben közrejátszik a származási helye. Például a hosszabb, sötétebb pörkölési eljárás hátránya, hogy sok finom aroma elvész.

Pörkölési lehetőségek

Érdemes megemlíteni, hogy van ipari és kézműves pörkölés. Előbbinél a gyártói, főleg nagyipari termelésről beszélünk. Ekkor kedvezőbb áron jutnak hozzá a kávéhoz, azok viszont feleannyi aromát tartalmaznak. A kávék szüretelése géppel történik, nem egyenletesen érett szemekből dolgoznak, emellett gyakran a származási hely is ismeretlen. Az utóbbi esetében a kézműves kávék alapanyagainál az összeválogatott kávészemekre nagy figyelmet fordítanak. Ilyen például az arabica fajta, ami magasabb tengerszint feletti magasságban terem, ezáltal kevesebb is benne a koffein. Így kevésbé ellenállóbb a betegségek ellen, ebből adódóan pedig jóval körülményesebb és drágább a termesztése.

Három szint

Beszélhetünk a könnyű/világos, a közepes, és az erős/intenzív "sütésről", azaz pörkölésről, amelyekben igazán elmélyülni egy kávészakértő képzésen lehet. A különféle pörkölési módszerek a hőmérséklet és a pörkölés időtartományából kiindulva meglehetősen széles skálával rendelkeznek.

Leegyszerűsítésképp a kávépörkölés 3 fő kategóriába sorolható.Beszélhetünk a könnyű sütésről, a közepes sütésről és az intenzív sütésről, amelyekben igazán elmélyülni egy kávészakértő képzésen lehet. Viszont ezek a hőmérsékleti és a pörkölés időtartományából kiindulva meglehetősen széles skálával rendelkeznek.

Ahány ház, annyi szokás, így van ez a kávépörkölésnél is

Minden ember máshogy és másképp issza a kávéját, így a pörkölési módokkal való játék során ízlés szerint lehet változtatni a kávé aromák intenzitását. A pörkölés során a kávé olyan hangokat ad ki, mint a pattogatott kukorica. Ebben a szakaszban következik be az első „reccsenés”. Hihetetlen illata van, ilyenkor középbarna a kávé színe. Ha tovább figyeljük a pörkölési folyamatot eljuthatunk a második „reccsenéshez”, ebben a szakaszban is pattog a kávé, de valamivel halkabban. Lassan elérkezünk ahhoz a részhez, amikor a kávészemeken olajosságot figyelhetünk meg, a kávé ilyenkor közepesen pörköltnek minősül.

Minél hosszabb ideig "sütjük" a kávészemeket annál markánsabb, erősebb ízük lesz, de ezáltal a finomabb pörkölés ízei, pl a világosabb, könnyebb, fahéjas aromák elvesznek. Nagy általánosságban elmondható, hogy minél inkább északabbra megyünk annál inkább a világosabb pörkölés felel meg az ottani emberek ízlésének, és minél délebbre annál inkább a sötét, erős pörkölésű kávékat kedvelik.

Reméljük, hogy kedvet kaptál egy minőségi kávé elfogyasztásához, amihez szuper kávékat és kiegészítőket találsz az Espresso Kft oldalán, de akár egy könnyed kávéínyenc kurzusra, vagy egy komoly barista tanfolyamra is jelentkezhetsz, amit a kávévilág etalonja, az illy szakemberei tartanak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.