Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 02. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Katasztrófára figyelmeztetnek

Katasztrófára figyelmeztetnek

Egy több mint 34 méter magas szökőár is lecsaphat Japán déli, csendes-óceáni részén egy a Richter-skála szerinti 9,0-es erejű földrengés nyomán – állapították meg japán tudósok, felülvizsgálva korábbi kutatásaikat.

A kormányzat által felkért tudományos szakértők csoportja szombaton közölte, ha a Honsu szigetétől keletre fekvő Nankai tengermedencében 9,0-es erejű földrengés következik be, szökőár söpör végig a térségen, amely elérheti a 34 méter magasságot.

Egy korábbi, 2003-ban közzétett előrejelzésükben a szakemberek maximum 20 méteresre tették egy ily módon előidézett szökőár magasságát.

A felülvizsgált adatok szerint egy ilyen szökőár Tokiót is elérheti 2,3 méteres hullámokkal. A tengerparti városra, Kurosióra azonban 34 méter magas cunami is lecsaphat.

A japán kormány honlapján közzétett felülvizsgált adatok az egy évvel ezelőtti 9,0-es erejű földrengés és a nyomában fellépett szökőárról folytatott kutatásra alapulnak, a cunami magassága tavaly elérte a 14 métert.

Az új tanulmány nyomán a szakemberek felhívták az emberek figyelmét arra, hogy legyenek jobban felkészülve az ilyen katasztrófákra. Bár a japánok hozzászoktak a rendszeres földrengésekhez, az Aszahi Simbun napilap felsorolta azokat a problémákat, amelyekkel egy ilyen nagy erejű pusztítás nyomán szembe kell nézniük. Az áramszolgáltatás kiesése több mint egy hétig is elhúzódhat, a vízszolgáltatás kimaradása akár egy hónapig is eltarthat a kormány számításai szerint.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.