Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2011. December 02. 08:20, péntek | Helyi
Forrás: Pápai Tűzoltóság

Karácsonyfatűz: Nagyon veszélyes! - VIDEÓVAL

Karácsonyfatűz: Nagyon veszélyes! - VIDEÓVAL

Itt a december, s mindenki izgatott készülődéssel várja a karácsonyt. Sajnos azonban sosem múlik el úgy év vége, hogy az izgatottság ne válna rémületté az ünnepek alatt felcsapó lángok nyomán.

Az alábbi videó jól szemlélteti, hogy egy kisebb szikra hogy teheti tönkre egy pillanat alatt egy élet munkáját, vagy adott esetben hogyan veszélyeztet emberéleteket. Olvassuk el a pápai tűzoltóság intelmeit is, hogy ne válhasson tragédiává az ünnep! Aptóságokon múlhat.

Az alábbiakban a Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága részéről felhívjuk a lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, melyek az év végi ünnepek jellemző tűzokozói tapasztalataira épül, illetve ezek kapcsán a megelőzés fontos mozzanataira is.

Ugye emlékszünk? - minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik. Annak érdekében, hogy még esélyt se adjunk a lángoknak, érdemes odafigyelni pár apróságra, melyek megemlítése magától értetődőnek tűnik, azonban figyelmen kívül hagyásuk nem egy esetben okozott tragédiát.

Az ésszerű viselkedés, bizonyos biztonsági rendszabályok kialakítása, illetve tűzoltásra használható eszközök beszerzése, készenlétben tartása olyan biztonságot tud nyújtani, mellyel felvértezve, egy az otthonunkban keletkező tűz ellen sikeresen vehetjük fel a harcot! Nem a meglepetés erejével ér bennünket a vész: tudjuk, mit tegyünk, hová nyúljunk, hogyan használjuk…

Az első a sorban az advent egy hónapos időszaka, mely már javában tart. Ahogy telnek a hetek, egyre szárazabbak az adventi koszorúk, ugyanakkor a pislákoló gyertyák száma nő. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga. Legyen az valódi fenyő vagy műanyag, egyformán tűzveszélyes!

Mire érdemes odafigyelni?

1. Az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot (a továbbiakban: koszorú) mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre!
2. A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún, csokron!
3. A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!
4. A gyertyákat, mécseseket csak felnőtt gyújthatja meg!
5. A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében!
6. Mindennemű gyújtóeszközt (öngyújtót, gyufát) tartsunk elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen!
7. A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny(ök)-, továbbá egyéb éghető anyagok közelében!
8. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra (ne mozgassuk)!
9. A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú (időszakonként rövidíteni szükséges).
10. A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, a kanócot eldőlni!
11. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
12. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!

A kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, vagy a nem megfelelően rögzített és égő gyertya ledől, melynek lángja meggyújtja a koszorút és/vagy a környezetében lévő éghető anyagokat. Ha mindez olyankor történik, amikor nincs szemtanúja az eseményeknek, a tűz tovább terjedhet.

Ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk őrizet, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 15:36, kedd | Helyi

Elektromos fogkeféket lopott az egyik pápai drogériából

A lopási kár értéke meghaladta a négyszázezer forintot.

2024. Február 20. 14:47, kedd | Helyi

Civil egyesületet alapított Süle Zsolt

A Jobbik-Konzervatívok helyi elnöke, önkormányzati képviselője a helyi ügyeket kívánja előtérbe helyezni, ezért civilekkel működne együtt a jövőben, és indulna el a júniusi önkormányzati választásokon.

2024. Február 20. 14:00, kedd | Helyi

Lemurvázzák a piaci árusok sátrainak a helyét

Eddig füves-gazos területről árusítottak a piacosok.

2024. Február 19. 15:07, hétfő | Helyi

Elutalt 2 millió előleget egy mobilházra, nagy hiba volt!

A Pápa melletti kistelepülésen élő hölgy a Marketplace-en lelt rá egy kecsegtetőnek tűnő ajánlatra.