Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2022. Június 05. 12:14, vasárnap | PR

Kamionstop kisokos

Kamionstop kisokos

A hazánkban, illetve az EU-ban is bevett közlekedési szabályozás bizonyos időszakokban tiltja a kamionok közlekedését.

Ennyit nagyjából minden autós tud − érdemes azonban megismerni a részleteket, megtudni, az autópálya-használatra milyen hatással van!

Nem csak a nyerges vontatókkal és teherautókkal áruszállítást végzők számára érdekes a kamionstop, sőt! Azokban az idősávokban, amikor a nagy járművek nem közlekedhetnek, sokkal jobban járhatók az autópályák és autóutak. Kezdő vezetőknek, a lakott területeken kívüli forgalmával, és annak írott, íratlan szabályaival ismerkedőknek ilyenkor kedvezőbb a terep egy kis gyakorlásra. Azonban akkor is jó, ha tudjuk, mikor van érvényben kamionstop, ha gyors tempóban, a torlódásokat kikerülve szeretnénk elérni úti célunkat.

A kezdeményezés célja mindenekelőtt a kamionok jelentős kipufogógáz-kibocsátásának és közlekedési zajának csökkentése. Az enyhébb környezetterhelés, illetve zajszennyezés mellett azonban a statisztikák szerint kamionstop időszakokban a közúti balesetek száma alacsonyabb, vagyis biztonságosabb a közlekedés.

Kire vonatkozik?

Magyarországon a kamionstopról szóló, 90/2008. (VII.29.) számú kormányrendelet szabályozza az érintett járművek közlekedésének korlátozását. A jogszabály egyértelműen meghatározza a rendelet alá eső gépjárművek körét is. A kamionstop vonatkozik „minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

Ez azt jelenti, hogy kamionstop esetén nem csak a teherautók, hanem a − jellemzően nagy és lassú − mezőgazdasági járművek, illetve a járműszerelvények sem közlekedhetnek. A jogszabály a hazai és a külföldi járművekre egyaránt érvénes.

A korlátozás alól mentességet élveznek az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert fuvarozó tehergépkocsik, valamint a humanitárius segélyszállítmányokkal megpakolt, legalább EURO 3-as besorolású tehergépjárművek.

Csak az autópályák érintettek?

Nem. A kamionstop általános érvényű, vagyis az összes hazai útvonalra − tehát valamennyi gyorsforgalmi útra, főútra, összekötő útra, bekötőútra és egyéb közútra − vonatkozik. A törvényi szabályozás alá eső tehergépjárművek a kamionstop időszakaiban egyáltalán nem közlekedhetnek.

Mikor van érvényben a kamionstop?

A kamionstop alapesetben rendszeresen, azonos időszakokban lép életbe. Minden szombat 22.00 órától vasárnap 22.00 óráig, valamint minden munkaszüneti napon, a megelőző napon 22.00 órától a munkaszüneti nap 22.00 órájáig.

Ez alól kivételt a nyári szezon, illetve a rendkívüli kamionstop képez. Nyáron hosszabb ideig van érvényben a korlátozás: július 1. és augusztus 31 között már szombat 15.00 órától elkezdődik, és ugyanúgy vasárnap 22.00 óráig tart. Az előre meghatározott renden túl a kormány vészhelyzetekben, rendkívüli körülmények esetén további korlátozásokat rendelhet el, valamint, ha úgy szükséges, eseti jelleggel fel is oldhatja a kamionstopot.

Címkék: kamionstop

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 23. 14:12, csütörtök | PR

Mik azok az eszközök, amik nem hiányozhatnak egyetlen autószerelő műhelyéből sem?

Akadnak olyan kellékek, amik nélkül a szimpla hétköznapi élet vélhetően abszolút elképzelhető és megélhető, hiányérzettől mentesen.

2022. Június 23. 09:48, csütörtök | PR

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezajlott a Szikvízkészítők Nemzetközi Konferenciája Gyulán (2022. június 10-11.)

2022. Június 17. 17:35, péntek | PR

Hogyan védhetjük meg garázs nélkül autónk fényezését?

Nem minden lakáshoz tartozik garázs, ahol az ember biztonságos fedél alatt tudná tárolni autóját. A mai világ ráadásul tele van különféle káros anyagokkal, amelyek szépen lassan kikezdik a fényezést.