Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 05. 13:07, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ők lesznek az unió következő tagállamai?

Ők lesznek az unió következő tagállamai?

Szerbia és Montenegró EU-integrációs folyamatáról is tanácskoznak hétfőn délelőtt kezdődött brüsszeli tanácskozásukon az uniós országok külügyi, illetve európai kérdésekkel foglalkozó miniszterei.

A megbeszélésen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli.

Az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság októberben azt indítványozta, hogy Szerbia kapjon EU-tagjelölti státust, a már tagjelölt Montenegróval kapcsolatban pedig döntsenek a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséről. A szerbeknek ugyanakkor a bizottság szerint erőfeszítést kell tenniük a Koszovóval való viszony normalizálása érdekében, és velük csak akkor indokolt a csatlakozási tárgyalások megkezdése, ha jelentős eredmények születnek ezen a téren.

A hét végén Szerbia és Koszovó – uniós elnöklet alatt Brüsszelben folytatott megbeszélésen – megállapodott a szerb–koszovói határátkelők közös igazgatásában. Ettől a térségben mindmáig tapasztalható, időnként erőszakba torkolló feszültség enyhülését remélik. Az átkelőkhöz vezető utakon úttorlaszokat emelő észak-koszovói szerb lakosok hangadói azonban egyelőre elutasítják a Belgrád és Pristina között létrejött kompromisszumot, hiába kérte tőlük annak tudomásul vételét – és az útakadályok eltávolítását – Boris Tadics szerb elnök.

Az uniós tagállamok miniszterei – az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva, tehát nem színtisztán külpolitikai kérdéseknek szentelt hétfői ülésükön – ebben a helyzetben tekintik át a bővítési politikával kapcsolatos bizottsági javaslatokat, és tesznek javaslatot a pénteken tanácskozó állam-, illetve kormányfőknek. Egyelőre nyitott kérdés, hogy támogatják-e a bizottsági javaslatot az előrelépésre Szerbia, illetve Montenegró vonatkozásában. A tanácskozásra érkezve Diego López Garrido, az európai ügyek spanyol államtitkára támogatóan nyilatkozott újságíróknak a szerb tagjelöltség megadásáról.

Az általános ügyek tanácsának fő feladata, hogy előkészítse a pénteki EU-csúcsot, amelyen a bővítés mellett az eurómentés kérdésköre lesz a fő téma, különös tekintettel az euróövezeten belüli szorosabb integrációra, az uniós alapszerződés ezzel kapcsolatos módosításának terveire. A csúcstalálkozó kezdetén ünnepélyesen aláírják a horvát–EU csatlakozási szerződést. Zágráb a ratifikációs eljárás nyomán várhatóan 2013 közepén válhat uniós taggá, de képviselője – megfigyelőként – már a mostani csúcstalálkozóra is meghívást kapott.

Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését múlt héten hagyta jóvá plenáris ülésén az Európai Parlament. A szerződést a tervek szerint pénteken, az EU-tagországok állam- és kormányfői találkozóján írják alá. Az ezt követő ratifikációs folyamat sikeres lezárultával – várhatóan 2013 közepétől – Horvátország lesz az EU 28. teljes jogú tagja. A magyar néppárti képviselőcsoport a brüsszeli plenáris szavazás után kiadott közleményben az EU előző, magyar soros elnökségének sikereként méltatta a szerződés megszületését – számolt be róla az MNO.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.