Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 11. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Újraszabályoznák a dinnyepiacot

Újraszabályoznák a dinnyepiacot

Két minőségi kategóriába- kiváló és hibás termény - sorolná a hazai dinnyetermést és regisztrálná a kereskedőket is a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Fazekas Sándor tárcavezető szerint ezzel növelni lehetne a hazai gyümölcsfogyasztás mértékét, ami személyenként évente átlagosan négy kilogramm. Az új rendelkezések a jövő héten csütörtökön lépnek életbe.

Fazekas vasárnap, varsói útja előtt nyilatkozott a várható változásokról: elmondta, a dinnye kereskedelme és piaca újraszabályozásra szorul, mivel az utóbbi időben jelentősen csökkent itthon a gyümölcs iránti kereslet. A vidékfejlesztési miniszter egyrészt két kategóriába, a kiváló minőségű és a hibás termékek csoportjába soroltatná a hazai dinnyéket – ezzel védve a fogyasztókat a gyengébb, rosszabb árutól – másrészt, regisztrációhoz kötné a dinnyekereskedelmet is az átláthatóbb piaci viszonyok érdekében.

Fazekas mindenkit arra biztatott, hogy vásároljon dinnyét, mert az egészséges és élettani hatása is kedvező. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a termelőknek ezen túl a magyar dinnye érési periódusát kell elsősorban figyelniük – a dél-európai export dinnye és a magyar termény érési ciklusa ugyanis mára fedésbe került.

A tárcavezető a népegészségügyi termékdíjra is kitért – mint megjegyezte, az ebből befolyó összegekből az egészséges életmódot kellene népszerűsíteni, növelve az elérhető egészséges élelmiszerek kínálatát is.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.