Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések

A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalá

Kiemelte: jövő júliustól a szociális hozzájárulási adó 15 százalékra mérséklődik, a szakképzési hozzájárulás pedig - a kedvezmények fenntartása mellett - beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke így 2 százalékponttal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer - fejtette ki. A változások eredményeként évente 250 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál - tette hozzá.

Az átalányadózás könnyebb és olcsóbb lesz a jövő évtől, ez az adózási forma az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható majd - mutatott rá a tárcavezető. Hozzáfűzte: az így adózó egyéni vállalkozásoknak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, továbbá az érintettek adott esetben élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Az intézkedés a miniszter szerint 70 ezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget.

"Harmadik könnyítésként segítjük a gazdaság újraindításában aktívan részt vállaló piaci szereplőket. Jövő évtől a kockázati tőkealap-kezelőknek és tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük" - mondta Varga Mihály.

A rezsicsökkentés megőrzését szolgálja, hogy az energiaellátók a veszteségüket a következő 5 adóévben levonhatják az adózás előtti eredményükből - húzta alá a pénzügyi tárca vezetője.

Varga Mihály arra is kitért, hogy jelentős lépéseket tesznek a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése irányába. A költségvetésnek több milliárd forintot hozhat az, hogy a kriptodevizák adóterhe 30,5 százalékról 15 százalékra csökken - részletezte.

A kormány folytatja a családokat és a vállalkozásokat segítő gazdaságpolitikát - összegezte végül az adókönnyítésekről szóló törvényjavaslat lényegét a pénzügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.