Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 15. 18:28, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha nem lép ezen a területen a következő polgármester, akkor öt év múlva már csak 25 ezer pápairól beszélhetünk.

Grőber Attila minden héten bemutatja programjának főbb pontjait. Az elmúlt héten a városüzemeltetés, a parkolás és a közlekedés témaköreiben fejtette ki terveit. Az erre adott fideszes reakciók kapcsán kijelentette: a fenntartható városfejlesztési stratégia elnevezésű önkormányzati rendelet nem politikai program, hanem az önkormányzat rendelete.

Második programbemutató sajtótájékoztatóján a Jövő nemzedéke címre keresztelt programját ismertette, amely a fiatalok Pápán tartását célozza. Elsőként elmondta, a pápai demográfiai trendek nem illeszkednek az országos irányokhoz. - Pápán az országos értékekhez képest a fiatalok és a fiatal felnőttek aránya - egy korosztály kivételével - minden tekintetben az országos átlagnál lényegesen rosszabb, különösen drámai a helyzet a 30-39 éves korosztályban, ahol a népesség dinamikusan csökken. Pont erre a korosztályra lehetne alapozni a város jövőjét - hangsúlyozta a politikus hozzátéve, a város vándorlási egyenlege szintén lényegesen rosszabb, mint az országos átlag, Pápára az elvándorlás jellemző.

- Nem a fiataloknak van szüksége a városra, hanem Pápának a fiatalokra. Nem lehajolni kell hozzájuk, kegyben részesíteni őket, amiért köszönetet várunk, hanem arra az üzenetre van szükség, hogy a fiatalokat egyenrangú partnernek tekinti az önkormányzat, lehetőséget biztosít számukra és szeretné, ha jól éreznék magukat Pápán. Ezért a következő éveket arra kell szánni, hogy a felsorolt negatív tendenciákat megváltoztassuk - mondta, majd Molnár Bálint képviselőjelölttel közösen ismertette az ide vonatkozó terveiket:

  • Pápai ifjúsági központ létrehozása, a Pedagógus Művelődési Ház helyén, ahol közösségi teret biztosítanak, támogatva a kis közösségeket, valamint pályázati rendszert hirdetnek meg klubok, közösségek támogatására.
  • A pálkövei tábor felújítása és fejlesztése. Elsőként a teljes tulajdonjog megszerzése, majd táborok szervezése, később a tábor teljes felújítása, pályázati forrásból.
  • Döbröntei turistaház átalakítása és fejlesztése, a pápai diákok számára tematikus táborok és hétvégék szervezése
  • Pápai tehetséggondozó program létrehozása általános és középiskolás diákok számára.
  • Iskolahálózat korszerűsítésének folytatásának támogatása. Grőber Attila ezzel kapcsolatban elmondta, egyetlen konkrét, aktuális ígérete volt a Fidesznek öt évvel ezelőtt, a Türr Gimnázium felújítása. Ez azóta sem történt meg - tette hozzá.
  • Születési kelengye támogatás bevezetése Pápán, 2025-től. Fiatalok önálló lakásvásárlás-támogatása (első lakáshoz jutás támogatása, egyedülállók lakásvásárlási támogatása), családalapítási támogatás, valamint szociális bérlakás-felújítási program elindítása.

- Ezek azok a programelemek, amelyekkel el lehet érni azt, hogy a fent felsorolt dráma folyamatok megforduljanak, javuljon az elvándorlási egyenleg és a fiatalok Pápán maradása is megvalósuljon. Ha ez a program nem valósul meg, akkor az öt év múlva esedékes önkormányzati választáson nem egy 28 ezer, hanem egy 25 ezer fős városról fogunk beszélni - hangsúlyozta az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület, valamint hat ellenzéki párt támogatásával induló polgármesterjelölt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó