Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön az ezerforintos cigaretta?

Jön az ezerforintos cigaretta?

Alkotmányossági kérdéseket vetne fel, ha a dohánytermékek árképzése mellett az állam a termék fogyasztói árát is szabályrendszerhez kötné − válaszolt a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége az Országos Kereskedelmi Szövetség minap megjelent felvetésére. Utóbbi szervezet szeretné, ha az árrést a jelenlegi 3−5 százalékról 10 százalékra növelnék, a javaslat lényege az állami beavatkozás lenne - írta a Napi Gazdaság.

A DBMSZ szerint a javaslat (a fogyasztói árak szabályozását feltételezve) az Alaptörvény M) cikkében foglalt, a vállalkozás szabadságára vonatkozó alapelvet, valamint az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt, tulajdonhoz való jogot egyaránt sértheti, hiszen a dohányterméket előállító és forgalmazó vállalatok tulajdonát képező dohánytermékek kiskereskedelmi ára bármely − jövedéki adón és áfán túli − elemének állami meghatározása a vállalatok tulajdona feletti szabad rendelkezés lehetőségét csorbítaná. A helyzet pikantériája, hogy jelenleg a jövedékiadó-törvény a gyártóknak ad felhatalmazást az árképzésre. A kereskedelem körme alatt ezért van tüske. Statisztikákkal és számhalmazokkal bizonyítják, hogy a jelenlegi állami szabályozás nekik okoz veszteséget, vagyis akár ők is hivatkozhatnának az alaptörvény két cikkére.

Az elemzők szerint a dohánytermékek árszabályozásához hozzányúlni csak óvatosan lehet. Most ugyanis a NAV egyszerűen és végrehajthatóan képes felügyelni a jövedéki adó alapját képező termelést és forgalmazást, hiszen nemcsak az árképzés, a jövedékiadó-fizetés is gyártói feladat. Ha ez (például) a kereskedelem hatáskörébe kerülne, nehézkes lenne a nyomon követés, vagy olyan adminisztrációt igényelne a piac részéről, hogy a javaslatban szereplő 10 százalékos árrés nagyobb részét az vinné el.

A kereskedelmi szövetség is szeretné, hogy a trafikok megálljanak a lábukon − mondta a lapnak Vámos György, az OKSZ főtitkára. Közölte, azt semmiképp sem szeretnék, ha emiatt jelentősen nőne a termék ára, azzal a vásárlók járnának rosszul, ám − tette hozzá − ha a javaslatuk alaptörvényt sért, a jelenlegi helyzet is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.