Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 18. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Jól halad a kastélykerítés újjáépítése

Jól halad a kastélykerítés újjáépítése

A meglehetősen rossz állapotú, vagy már nem is létező kerítés és kovácsoltvas kapu újjáépítése zajlik az Esterházy-kastély környezetében.

A kivitelező az építkezés megkezdésééig csak az alap szintjén létező fal újjáépítésével kezdte meg a munkát, a kastély Fő tér felőli oldalán, 143 méter hosszan. Ez a hátfal a Fő tér felől tégla borítást fog kapni, illetve műkövesek készítik el a kerítés műkő elemeit, várhatóan még az idén. A nyugati oldalon 190 méter hosszúságban a kerítés felújítását végzik, ahogy az a tervekben szerepelt, ám a munkálatok közben kiderült, hogy egyes helyeken a becsültnél rosszabb állapotban van a falazat, a burkolat bontásakor helyenként le is dőlt, ezért egy hosszabb szakaszon teljes újjáépítés vált szükségessé. Ez a határidő kitolódásával és plusz, mintegy 40 millió forintos költséggel jár - tudtuk meg Rádi Róberttől. A Városfejlesztő Kft. ügyvezetője hozzátette, a kovácsoltvas kapu tartópillére és a vasbeton áthidaló is elkészült, így nagyjából 55-60 százalékos készültségről beszélhetünk. Mivel a téli időszakban nincs lehetőség a munkavégzésre, a kerítés és a kapu csak várhatóan 2019. októberére készül el. Rádi Róbert elmondta, a speciális tégla burkolóelemek újra gyártása sem egyszerű folyamat, figyelemmel kell lenni az agyag szerkezetére, színére és víztaszító képességére. A téli építkezési szünetben ezeknek a burkoló tégláknak a legyártására sor fog kerülni.

A kovácsoltvas kapuk elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás már lezajlott, viszont hitelből kívánja az önkormányzat finanszírozni a munkát, erről pedig még nem született kormányzati döntés, ezért a szerkezetek gyártása még nem kezdődött el. Nemcsak a Fő tér felőli, sokak által ismert kapu újjáépítéséről van szó, a Szabadtéri színpadra vezető gyalogos, illetve nagy kapu elkészítését is tartalmazza a projekt.

Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, Lázár János ígéretéhez hűen a pápai önkormányzat a Miniszterelnökséggel kötött támogatási szerződést, melynek értelmében közel 160 millió forintot biztosít a tárca a kastélykerítés és kapu újjáépítéséhez. A beruházás teljes összege meg fogja haladni a 300 millió forintot, melyből csak a kapuk elkészítésének költsége meghaladja a 100 milliót. - Nem szeretnénk félbe hagyott munkát, ezért ha további források szükségesek az építkezés biztonságos befejezéséhez, azokat a város fogja biztosítani - hangsúlyozta a városvezető hozzátéve, a beruházást több kisebb munkálat is kíséri, így a korábban leomlott és újjáépített várkerti támfaltól egészen a Fő térig újjáépítik a járdát, újraburkolják a kapu környezetét, illetve több helyen módosítják, egységesítik a talajszintet, mivel indokolatlan talajfeltöltések történtek a kerítés mentén korábban. A kastély környezetének rendezése, a díszkert kialakítása csak későbbi időpontban történhet meg - tudtuk meg Áldozó Tamástól.

A polgármester reagált a választási kampányban a sajtóban megjelent korrupciós vádakra is. - Az építés fő vállalkozója Bótakő Kft., míg a kovácsoltvas munkákat Lehoczky János iparművész fogja elkészíteni. A választási kampány idején ez nagyon jó témát szolgáltatott azoknak, akiknek más mondanivalója nem volt az ország helyzetéről. Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy kérdezzen. Minden kérdésre válaszolunk. Meg tudjuk mondani, hogy ki a fővállalkozó, ki az alvállalkozó, mennyiért dolgoznak, mennyibe kerül felfüggeszteni egy téglagyár termelését és átállítani egy speciális kő elkészítésére. Megnyugtató válaszokat fog kapni a kérdésére. Méltatlan, ha egy magát mezőgazdasági szakembernek mondó politikus kerítésárakat kezd el összehasonlítani. Ez nem a fonott drótkerítés kategóriája, amit a hétvégi ház köré húzunk, valahonnan előkerített akácfa oszlopokkal. Ez egy műemléki tervezés után megkezdett, speciális szakértelmet és ipari hátteret igénylő munka. Azt hiszem, hogy mindenkinek a megnyugtatására szolgál, ha erről párbeszédet folytatunk és mindenki megkapja a kérdésére a választ - húzta alá dr. Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék