Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Augusztus 08. 15:46, hétfő | Helyi

Jelzáloghitel, értékbecslés

Jelzáloghitel, értékbecslés

Bodnár Mónika, ingatlanforgalmi értékbecslő válaszolt a manapság sokakat foglalkoztató kérdésekre.

Először is: Miért van szükség ingatlanforgalmi értékbecslésre, és milyen esetekben fordul elő?

Az adott Bank a jelzálogtípusú hitelekhez kér elsősorban az értékbecslőtől a felajánlott ingatlanról érték megállapítást, ami azt jelenti, hogy akkor jelen pillanatban amikor a helyszínen vagyok, mennyi az ingatlan valós piaci értéke, mert ez fog fedezetként szolgálni. Ez az elsődleges hitelfedezet.
A megállapított forgalmi értékből az adott bank kérésének megfelelően számolódik ki, a hitelbiztosítéki érték, de mindenképp a z aktuális forgalmi érték a kiindulási pont.
Ennek a hitelbiztosítéki értéknek a különböző %-a maga a hitel, ez hitelintézet és hitelmódozat függő, hogy mennyi lesz a hitel összege.

Mire figyeljünk a hitel igénylésekor, illetve  az értékbecslés során? 

Az igénylés előtt mindenképp a tájékozódást ajánlanám, mert sokszor látom, hogy ennek hiánya okozza a legtöbb zűrzavart. Persze tudom, hogy mindenkinek a maga ingatlana az ami a világon a legtöbbet ér, de a Bank fedezetként értékelteti.
Az értékbecslés során pedig jelentős , hogy a helyszíni szemle alkalmával, az értékbecslő nyugodt körülmények között tudjon dolgozni, pld. ha kutyánk van zárjuk be, vagy kössük meg, a belső helyiségekben esetlegesen tudjon ellenőrző mérést végezni, az ingatlan nagyságáról, lehetőleg zavartalanul. 

Számít-e , hogy milyen rend van? / sokan felteszik ezt a kérdést/

Természetesen az első benyomás nagyon fontos, de nem az a döntő, hogy rend van-e, vagy nincs. Nem bútorboltba járunk értékelni, hanem családokhoz, akik ezt az ingatlant a mindennapokban használják.
Végül, de nem utolsó sorban, milyen lépéseket ajánlana az ügyfeleknek, hogy minél nagyobb legyen a sikerélmény, egy adott hitelfelvétel során?
Az első lépés mindenképp, hogy megfogalmazzuk magunkban a hitelcélt. pld. vásárlás, felújítás stb. továbbiakban pedig kérnék segítséget az elképzeléseimhez, lehetőleg több helyről- a jelzálogtípusú hitelek esetében mindenképp kérnék értékbecslő szakembertől egy előzetes tájékoztatást, az ingatlan értékéről, mert ez a pont az amit a Bankfiókokban lévő munkatársak sem tudnak megmondani, és ez a továbbiakban eléggé kétségessé teheti a hitelfelvételt.
Amikor ezek az adatok a rendelkezésünkre állnak, akkor vágjunk bele, és biztosan sikerülni fog. 

Személyesen végez előzetes tájékoztatást a leendő ügyfeleknek ?

Természetesen igen, bár megkell mondanom, hogy igen kevesen élnek vele, pedig a kérdezés még nem kerül semmibe….
Tehát, kérdezzenek nyugodtan: Bodnár Mónika ingatlanforgalmi értékbecslő 70/431-78-63
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.