Hírek
2017. December 23. 20:46, szombat |
Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Veol.hu
Jelentősen növelte termelését a Pápai Hús
Másfél évvel ezelőtt menekült meg a bezárástól a nagy múltú pápai gyár, köszönhetően a távol-keleti befektetőknek. Az azóta eltelt időszakban sikerült stabilizálni a működést és jelentősen növelni a termelést.
Kovács Lászlót, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatóját a veol.hu kérdezte az elmúlt év fejlesztéseiről és eredményeiről.
– A Pápai Hús Kft. az elmúlt egy évben sikerrel stabilizálta helyzetét azáltal, hogy szállítói és vevői kapcsolatait újraépítette, valamint sikerült visszaállítania azt a bizalmat, ami a sikeres együttműködéshez nagyon fontos – nyilatkozta a Naplónak a rutinos húsipari szakembernek számító Kovács László.
– Örömmel mondhatjuk, hogy a cég pénzügyi helyzete megerősödött, a szállítók teljes megelégedésére a vállalat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően teljesít. A vevők esetében az elmúlt egy év alatt sikerült bizonyítani, hogy a Pápai Húsra megbízható partnerként lehet számítani, a Pápai Hús brand sikeresen visszatért és a régi hírnevéhez méltóan teljesít. A stabilitás jeleként tapasztalható, hogy a húsüzem folyamatosan emeli a kapacitásait, és egyre sikeresebben teljesít a belföldi és a külföldi piacokon egyaránt.
– A szakadék mélyéről kellett talpra állítani a húsgyárat. Mit tettek a növekvő pályára állítás érdekében?
– A financiális stabilitás és a tulajdonos által biztosított pénzügyi befektetések megalapozták a cég technológiai és technikai rehabilitációját. Az elmúlt időszakban elmaradt műszaki felújítások és technológiai fejlesztések az év eleje óta folyamatosan zajlanak, melyek eredményeképpen a vágó-daraboló kapacitás megduplázódott, a feldolgozó üzemrészek termelése mintegy 50 százalékkal növekedett. A vállalat túljutott egy sikeres amerikai szemlén, amely folyamatosan biztosítja a tengerentúli piacon történő megjelenést. A technológiai fejlesztések során számos nagy értékű berendezést vásároltunk meg, aminek nyomán például új virsligyártó vonallal, többtűs pácolókkal, védőgázos és vákuumos csomagológépekkel gazdagodott a gyár. Ennek is köszönhető, hogy 2017-ben 100 ezerrel nőtt a sertésvágási és sertésfeldolgozási darabszámunk. A belföldi értékesítésünk 34 százalékkal emelkedett, míg az exportpiacon történő jelenlétünk megsokszorozódott. A termeléshez szükséges létszám közel 200 munkavállalóval növekedett, és ebben az évben a beruházásra és felújításra fordított összeg meghaladta a kétmilliárd forintot. Ezen fejlesztések a tulajdonos által biztosított pénzügyi forrásokból valósultak meg. A cég jelenleg is hitelek nélkül gazdálkodik, amely bizonyítja, hogy stabil a társaság.
– Az új tulajdonosok nagyszabású terveket vázoltak fel. Többek között az árbevétel megduplázását tűzték ki 2017-re, ami 16,5 milliárd forintot jelent. Sikerült ezt elérni?
– A tulajdonos elképzelései közel járnak a megvalósításhoz, hiszen az idei árbevétel várhatóan közel lesz a 16 milliárd forinthoz. Annak ellenére, hogy a vágóhíd nagyfokú elhasználódásából adódóan az év elején jelentős műszaki nehézségekkel küszködtünk, az exportban elért teljesítményünk dinamikus fejlődést mutat.
– Szó volt a cég külföldi, elsősorban távol-keleti terjeszkedéséről is. Megvalósult?
– A távol-keleti piacokon történő értékesítés meghatározó az exportunkban. Ezen a piacon az árbevételünk meghaladja az 1,5 milliárd forintot, ami az összes export árbevételünk több mint 50 százaléka. Társaságunk jelentős értékesítést ért el a japán, a kínai és a tajvani piacokon, ahol nemcsak fagyasztott sertéshússal, hanem húskészítményekkel is megjelent. A piacépítő munka eredményeként joggal várjuk, hogy 2018-ban ez a tendencia tovább erősödik. Cégünk célja, hogy a magas hozzáadott értékű húskészítmények exportja még tovább nőjön.
– Milyen szerepet tölt be manapság a magyar húsiparban a Pápai Hús és hová szeretnének eljutni?
– A belföldi piacon már ebben az évben jelentős mértékben előre tudtunk lépni, hiszen mintegy 34 százalékos piaci növekedést értünk el. Bizonyos termékcsaládokban a piac meghatározó szereplőjévé váltunk, és 2018-ban további növekedéssel számolunk. Olyan termékcsoportokban szeretnénk bővülni és növekedni, amikben létjogosultsága van az újításoknak, a fejlesztéseknek. Ezek a termékcsoportok új típusú sonkafélék és ízesített baconok, melyek reményeink szerint a fogyasztók körében is tetszést aratnak.
– Magyarországon jelenleg komoly gondot okoz a munkaerőhiány. Önök a dolgozói létszám emelését is tervezték. Meg tudták valósítani? Keresnek még munkavállalókat? Mely területeken a legégetőbb a munkaerőhiány?
– Annak ellenére, hogy a létszámunk jelentősen emelkedett, komoly létszámgondokkal küszködünk. A létszámprobléma nemcsak a húsipari területen, hanem a műszaki vonalon, illetve a húsipari munkát kiegészítő betanított munka esetében is jelentkezik. Társaságunk igyekszik versenyezni a környező cégekkel a munkavállalókért a munkaerőhiány elkerülése érdekében.
– Mivel igyekeznek orvosolni a munkaerőhiányt?
– A munkaerőhiány orvoslása érdekében jelentős energiát fordítunk arra, hogy a húsipari szakemberképzést vonzóvá tegyük és a fiatalok körében erősítsük a szakma iránti érdeklődést. Ismeretterjesztő, a szakma szépségét bemutató előadásokat tartunk általános és középiskolákban, egyetemeken. Együttműködéseket kötöttünk főiskolákkal és egyetemekkel a szakemberek képzésére vonatkozóan. A húsipar iránt érdeklődést mutató fiatalok számára pedig ösztöndíjat biztosítunk a képzésük ideje alatt.
– A jelenlegi tulajdonosi kör külföldi kapcsolatrendszere okán korábban elhangzott: bármennyi, a húsgyárban megtermelt terméket értékesíteni tudnak. Mi az a határ, amire maximálisan ki lehet tolni a kapacitást?
– A kapacitás növelését központi kérdésnek tekintjük, de nemcsak mennyiségben gondolkozunk, hanem elsősorban a hozzáadott értékek növelését, azaz a minél magasabb szinten feldolgozott termékek előállítását tekintjük stratégiai kérdésnek. Ismerjük a realitásokat, így tisztában vagyunk vele, hogy nem tudunk versenyezni azokkal a cégekkel, amelyek tömegtermékeket állítanak elő. Számunkra azok a termékkörök a fontosak, amikben a magas minőség és az egészség védelme meghatározó. Ezért lényeges számunkra az innováció a termékek fejlesztésében, továbbá az újszerűség és az egészségvédelem. A 2018-as fejlesztéseinknek meghatározó részévé válik a sószegény és nitritmentes termékek körének piaci bevezetése. Ezek a fejlesztések nemcsak a belföldi, hanem az amerikai és a japán piacon is fontos szerepet játszanak majd.
– Mik az aktuális fejlesztési tervek, milyen beruházások vannak folyamatban?
– 2018-ban a fejlesztések nem állnak meg. Jelentős pénzeszközök állnak rendelkezésre a technológiai vonalak hatékonyságának fokozása érdekében. A fejlesztések eredményeként nagymértékben javulnak az exportpiacokra jutás feltételei. A feldolgozó üzemrészek fejlesztésén túl a sertéstermeltetés vonalán jelentős beruházásokat hajtunk végre a hizlaldákban. A fejlesztések eredményeként rövid időn belül a cég saját hizlaldáiban állítunk elő mintegy 100 ezer sertést. A sertéságazat további bővítésére stratégiai terv készült annak érdekében, hogy a vágóhíd számára biztosítva legyen a stabil sertésellátás.
– Mire a legbüszkébbek az eltelt egy év tekintetében?
– A 2017-es az építkezés és a stabilitás megteremtésének az éve volt. Fontos volt, hogy szállítóinknak és vevőinknek bizonyítsuk, az új tulajdonos által biztosított a húsgyár hosszú távú életben tartása. Úgy vélem, a 2017-es esztendő végével bizonyítottuk, hogy jó úton haladunk.
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 23. 09:20, hétfő | Helyi
Egy pápai lakóház kazánházában csaptak fel a lángok
A tűzoltók az oltás közben egy gázpalackot is kihoztak az Akácfa utcai épületből.
2024. December 22. 17:35, vasárnap | Helyi
A negyedik gyertyaláng is fellobbant a város adventi koszorúján
Az esős, szeles idő ellenére sokan ellátogattak a belvárosba, ahol Grőber Attila polgármester is köszöntötte a jelenlévőket.
2024. December 22. 08:58, vasárnap | Helyi
Van esély a fehér karácsonyra!
Sokan vágynak rá, hogy hóesésben teljen a Szenteste, de egyre ritkábban adatik meg. Idén viszont az időjósok szerint jó eséllyel havazhat az ünnepekkor.
2024. December 20. 16:02, péntek | Helyi
Megvendégeltek ezer embert és összegyűjtöttek több mint 300 ezer forintot a beteg gyermekek javára
Tíz vállalkozó tízféle ételt készített el, amelyekből mindenki szabadon kérhetett egy-egy adagot. Az adományládában 328 ezer forint gyűlt össze, az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítvány javára.