Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 08. 14:37, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Jelentős mértékben csökkennek a pápai önkormányzat adóbevételei

Jelentős mértékben csökkennek a pápai önkormányzat adóbevételei

Számos tervezett intézkedést jelentetett be dr. Áldozó Tamás polgármester mai sajtótájékoztatóján.

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben számvetés készült a Városházán, felmérték a kormányzati és önkormányzati intézkedésekből származó kieső bevételeket és a várható többletkiadásokat.

A kieső bevételeknél jelentős tétel a

  • gépjárműadó kiesése, mivel azt a központi költségvetésbe kell befizetnie az önkormányzatoknak - 100 millió forint
  • idegenforgalmi adó kiesése, az állami hozzájárulással együtt - 50 millió forint
  • iparűzési adó várható csökkenése miatt kieső bevétel - 500 millió forint (becslés)
  • az elmaradt bérleti és parkolási díjak miatt - 150 millió forint
  • térítési díjak miatti kiesés pedig jelenleg megbecsülhetetlen

- ismertette a polgármester.

Plusz kiadásként szerepel a védekezésre szánt összeg, amelyre 30 millió forintot különítettek el, de ennek növelésére lehet számítani.

Mindezek ellentételezésére Áldozó Tamás polgármester a következő intézkedéseket hozta, vagy tervezi meghozni:

  • A képviselői tiszteletdíjak folyosítását felfüggesztette
  • A polgármester és az alpolgármester illetménye nem csökkenthető, ezért ők a jövedelmük 20 százalékát az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány számlájára fizetik be havonta.
  • Az önkormányzat által kötött megbízói szerződések díjainak 10 százalékos csökkentését kezdeményezi a városvezető.
  • Az elmúlt napokban egyeztetések zajlottak az önkormányzati intézmények, hivatali dolgozók és a városvezetés között. A munkavállalók egyetértésében csökkennek a fizetések. A polgármesteri hivatalban a jegyző, az aljegyző, osztályvezetők és csoportvezetők, továbbá valamennyi önkormányzati intézményvezetőilletménye 10 százalékos csökkenését kezdeményezi a polgármester.
  • Az intézmények közalkalmazottjai és egyéb jogállású munkatársai illetményének, a jogszabály által kötelezően előírt mértékben történő meghatározását kérik.

A közszféra saját magán kezdi meg a takarékoskodást

Az önkormányzat a megtakarított összegeket tartalékba helyezi, fenntartva a lehetőségét annak, hogy amennyiben a külső körülmények kedvezőtlenül változnak, akkor a polgármester éljen a költségvetés módosításának további lehetőségével, beleértve az intézmények létszámkeretének csökkentését is. A fenti intézkedések nem terjednek ki az ESZI, a Városgondnokság és az Egészségügyi Alapellátási Intézet munkavállalóira.

A polgármester arra kérte az intézményvezetőket, hogy a kiadásokat és a bevételeket, valamint a humán erőforrással való gazdálkodást mérjék fel, készítsenek egy tervet arra az időre, amikor a szabadságolásban és a home office-ban rejlő lehetősgek kimerülnek.

Áldozó Tamás hangsúlyozta, a tervezett módosítások visszavonásig érvényesek, a legoptimistább forgatókönyv szerint a következő költségvetésben állhat helyre a korábbi állapot. - A közszféra saját magán kezdi meg a takarékoskodást, és ezt követően kérjük csak másoktól ugyanezt - mondta a városvezető.

Önkormányzati bérlemények bérleti díjai

A rendkívüli veszélyhelyzet idejére három kategóriába sorolják be a bérleti díjakat, a tevékenységi körtől függően.

  • Változatlan összeget fizető (Azok a vállalkozások, amelyeknek a működése egyáltalán nem korlátozott - pl. dohánybolt, élelmiszer üzlet stb.).
  • 50 százalékot fizető (Az első és a harmadik kategória sem tartozó vállalkozások).
  • és 0 százalékot fizető - Azok a vállalkozások, amelyek működését jogszabály zárja ki (pl: mozi).

A csökkentett díj és az eredeti bérleti díj különbözetét a bérlő a veszélyhelyzetet követő 12 hónapban, 12 egyenlő részben fizetik meg. A polgármester elmondta, hogy a cégeknek felajánlják a megállapodás lehetőségét, de ő dönt, hogy él-e azzal.

Bölcsődék és óvodák

A rendkívüli veszélyhelyzet idején az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák ügyeleti rendszerben történő üzemeltetését biztosítja az önkormányzat, igény szerint, valamennyi telephelyen.

Tervezett fejlesztések

A csak saját forrásból tervezett beruházások nagy részének megvalósítását az önkormányzat elhalasztja.

TOP-os projektek

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy azon projektek, amelyek kivitelezése már megkezdődött, még mindig kevesebbe kerül az, ha befejezik azokat, mintha félbehagynák. Áldozó Tamás hangsúlyozta, jelenlegi állás szerint a Téglagyári út környékén megkezdett barnamezős projekt, az Ipari Parkban hamarosan induló közlekedésfejlesztési projekt és a Várkert megújítását célzó Zöld Város projekt esetében biztosított a fedezet, a többivel kapcsolatban pedig az önkormányzat bízik a kormányzathoz benyújtott többlet forrás igénylési kérelmek pozitív elbírálásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.

2024. Április 13. 14:00, szombat | Helyi

Közletakarítás - Figyelemfelhívó akciót tartottak a Pápai Polgárok

Pápa 800 éves történelmének jelképei lehetnének a belvárosi közlék, mai állapotuk azonban sokkal inkább arról árulkodik, mennyire nem becsülik ezeket a kis utcácskákat sem a városlakók, sem pedig a városvezetés - vélik a civilek.

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán