Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 10. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

A Tisza egyes szakaszai megközelíthetetlenek, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése néhány órán belül helikopterrel indul el, hogy felmérjék a Tiszán beszorult jégtorlasz helyzetét

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella kifejtette: a legfrissebb adatok szerint a Tiszán - ahol a felső szakaszokon már harmadfokú az árvízi készültség - Záhonynál csaknem 80 centimétert apadt a víz szintje, és alatta, Tuzsérnál, ahol az éjszaka még áradt, szintén megindult az apadás.

Fényeslitke térségében van viszont egy S-kanyar, ahol beszorult egy jégtorlasz. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik, hogy ez a torlasz mennyire duzzasztja vissza a vizet. Itt a reggeli órákban helikopterrel mérik fel a térséget, hogy a szakemberek lássák, hol van a jégtorlasz eleje és vége, majd délelőtt Záhonyban tanácskoznak arról, milyen beavatkozásokra van szükség.

Az OVF szóvivője kiemelte azt is, hogy a Tisza alsóbb szakaszait is folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ott is vastag jégtáblák szorultak be. Tiszadobnál folyamatosan dolgozik egy jégtörő hajópár, hogy megtisztítsák a tiszalöki erőmű térségét. Itt, "nagyon kedvezőtlen esetben" az is előfordulhat, hogy a jégtorlaszok annyira vissszaduzzasztanak az erőmű alá, hogy nem tudják üzemszerűen működtetni a tiszalöki erőművet.

A belvízi helyzet továbbra is az Alföldön a legrosszabb - mondta az OVF szóvivője. Hozzátette, a szolnoki, gyulai, szegedi, debreceni vízügy sok szakaszon első-, illetve másodfokú készültség mellett védekezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.