Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 17. 08:06, vasárnap | Helyi
Forrás: Pannoniareformata.hu

JátékbanFORRaDALOM

JátékbanFORRaDALOM

Március 15-én kifejezetten fiatalok számára szerveztek programot a Pannonia Reformata Múzeumban; játékos verselésre invitálták a középiskolás korosztályt.

Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője elmondta, hogy szeretnék megszólítani a diákokat is, s ehhez rendhagyó programok kellenek, ezért is hirdették meg a PilvaxReformata.ma irodalmi kávéházat, ahol az irodalomé és a játéké volt a főszerep.

A játékmester Csukárdi Sándor volt, aki a nagy előd, Petőfi mintájára berohant a kávézó fiatalok közé és elmondta a Nemzeti dal általa átírt alternatív változatát, a Hazánk énekét. Ez a költemény tulajdonképp a Petőfi-vers átfordítása magyarra. (Ébredj földim, szólít a hon,/Eljött a perc, most vagy semmikor – így indul az átköltés.) A váratlan kezdés után aztán a résztvevők húztak a költők nevét tartalmazó ládikából, s így alakultak ki véletlenszerűen a csapatok az azonos nevet húzó diákokból. Az öt csoport aztán egy rövid beszélgetés után nevet is választott magának és kezdődhetett a játék.

Kedves Olvasó, belekóstolna a feladatokba? Kezdhetjük? Az első feladat a strófatotó volt, ebben magyar költők ismert verseiből hallottak egy-egy versszakot a résztvevők szinoníma-verzióban. Kinek a verse, s mi a címe az átköltés eredetijének? „Azon spekulálok én szüntelen,/Hogy vánkosomba süpped élettelen fejem,/És sokáig száradva, mint margaréta/Leszek kukacok martaléka." Azért plusz pont járt, ha valaki elmondta az eredeti versrészletet. (Petőfi: Egy gondolat bánt engemet)

A második feladat verskirakó volt, két különböző vers egy-egy versszakát felszabdalva kapták meg a csoportok. Bárkié is/Abban lelünk/a haszon!/mi jutalmat,/mi azon:/Megnyugoszunk/A hazáé/a dicsőség. Ön hogy rendezné a sorokat? Segítségül és/vagy ellenőrzéshez ajánljuk Petőfi A márciusi ifjak című versét.

A harmadik feladatban három költő jutott szóhoz, Petőfi Sándor, Arany János és József Attila. Csukárdi Sándor a poéták költeményeit felhasználva új verseket alkotott, minden sor más műből való, de egybeolvasva mégis önálló alkotásnak tűntek. Nézzük a Petőfi-töredékeket, hány versre ismerne rá? Reszket a bokor, mert/Trombita harsog, dob pereg/Tudja isten, hogy mi okból/Itt maradtam én teveled. (Reszket a bokor, mert..., Csatadal, Itt van az ősz, itt van újra, A király és a hóhér)

A zárófeladat, a magamutogatÓ a mutogatás és a rajzolás jegyében telt, fantáziában és nevetésben nem volt hiány. Itt verssorokra kellett ráismerni, például sikerült lerajzolni a „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok" sort, de az ügyes csapattag elmutogatta azt is, hogy "Reszket a bokor, mert madárka szállott rá".

Közben a résztvevőket a kávézó meglepte egy-egy szelet pizzával, a diákok beszélgettek, ismerkedtek, hisz ez volt a cél, hogy az irodalom és a jókedv, a játék összehozza a fiatalokat egy tartalmas programban. A vetélkedőt a Könyvmolyok csapata nyerte, de minden résztvevő kapott ajándékot, Csukárdi Sándor átköltését, egy nemzetiszín szalaggal átkötött tekercsen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.