Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Április 08. 07:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veszprém Megyei Főügyészség

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Veszprém Megyei Főügyészség

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Veszprém Megyei Főügyészség

A koronavírus okozta járvány közepette idén sem lehetett megtartani a Veszprém Megyei Főügyészség hagyományos tavaszi évértékelő értekezletét, azonban a 2020-as év összegzése megtörtént, és a főügyészség a nehézségek ellenére eredményes időszakot zárt.

A tavalyi év legnagyobb kihívását az ügyészi szervezet számára is az immár több mint egy éve tartó világjárvány és a következményeinek elhárítása érdekében hozott jogszabályi változások jelentették. A munkatársak egészségének védelme és a működőképesség érdekében elsődleges volt a védelmi intézkedések folyamatos végrehajtása. Ezek megtartásával és az informatikai lehetőségek adta új munkamódszerekkel azonban feladatainkat sikerült időszerűen és hatékonyan teljesíteni. A legnagyobb változást az online munkavégzés informatikai hátterének megteremtése és folyamatos bővülése jelentette, amely a teljesértékű otthoni munkavégzés lehetőségén túl a tárgyalásokon, továbbképzéseken történő online részvételt is biztosította.

A megye ügyészi szervei a büntetőjogi szakági feladataik ellátása során kiemelt figyelmet fordítottak a törvényi határidők megtartására, valamint – élve a megváltozott jogszabályi lehetőségekkel – a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási formák széles körű alkalmazására. Ennek révén az ügyek 75,4%-ában büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvánnyal került sor a vádemelésre, továbbá kiemelt cél volt, hogy az ügyészek bírósági jelenlétére mind nagyobb számban telekommunikációs eszköz útján kerülhessen sor, melynek technikai feltételei év közben is folyamatosan javultak. A megye ügyészi szerveinek váderedményessége az országos átlagot meghaladóan 99,2%-os, míg a közlekedési szakterületen és a fiatalkorúak büntetőügyeiben egyaránt 100%-os volt.

A közjogi szakágban az előző évhez képest lényegesen több ügy érkezett, melyek legnagyobb részét változatlanul a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos törvényességi ellenőrzés tette ki. A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi ügyészek feladatainak növekedését eredményezte a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az elmúlt év során végrehajtott férőhelybővítés következtében megemelkedett fogvatartotti létszám.

A nehézségek közepette örömteli eredményt jelentett a Veszprémi Járási Ügyészség épületének külső megújulása, amely az idén belső átalakításokkal folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék