Városlista
2021. április 21, szerda - Konrád

Hírek

2021. Április 08. 07:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veszprém Megyei Főügyészség

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Veszprém Megyei Főügyészség

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Veszprém Megyei Főügyészség

A koronavírus okozta járvány közepette idén sem lehetett megtartani a Veszprém Megyei Főügyészség hagyományos tavaszi évértékelő értekezletét, azonban a 2020-as év összegzése megtörtént, és a főügyészség a nehézségek ellenére eredményes időszakot zárt.

A tavalyi év legnagyobb kihívását az ügyészi szervezet számára is az immár több mint egy éve tartó világjárvány és a következményeinek elhárítása érdekében hozott jogszabályi változások jelentették. A munkatársak egészségének védelme és a működőképesség érdekében elsődleges volt a védelmi intézkedések folyamatos végrehajtása. Ezek megtartásával és az informatikai lehetőségek adta új munkamódszerekkel azonban feladatainkat sikerült időszerűen és hatékonyan teljesíteni. A legnagyobb változást az online munkavégzés informatikai hátterének megteremtése és folyamatos bővülése jelentette, amely a teljesértékű otthoni munkavégzés lehetőségén túl a tárgyalásokon, továbbképzéseken történő online részvételt is biztosította.

A megye ügyészi szervei a büntetőjogi szakági feladataik ellátása során kiemelt figyelmet fordítottak a törvényi határidők megtartására, valamint – élve a megváltozott jogszabályi lehetőségekkel – a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási formák széles körű alkalmazására. Ennek révén az ügyek 75,4%-ában büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvánnyal került sor a vádemelésre, továbbá kiemelt cél volt, hogy az ügyészek bírósági jelenlétére mind nagyobb számban telekommunikációs eszköz útján kerülhessen sor, melynek technikai feltételei év közben is folyamatosan javultak. A megye ügyészi szerveinek váderedményessége az országos átlagot meghaladóan 99,2%-os, míg a közlekedési szakterületen és a fiatalkorúak büntetőügyeiben egyaránt 100%-os volt.

A közjogi szakágban az előző évhez képest lényegesen több ügy érkezett, melyek legnagyobb részét változatlanul a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos törvényességi ellenőrzés tette ki. A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi ügyészek feladatainak növekedését eredményezte a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az elmúlt év során végrehajtott férőhelybővítés következtében megemelkedett fogvatartotti létszám.

A nehézségek közepette örömteli eredményt jelentett a Veszprémi Járási Ügyészség épületének külső megújulása, amely az idén belső átalakításokkal folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 21. 19:22, szerda | Helyi

Zajlanak az M83-as vasúti hídjának előkészítő munkálatai

A tavaly októberben megkezdett kivitelezésnek egyre látványosabb munkafolyamatait figyelhetik meg azok, akik Győr, vagy éppen Vaszar felé veszik az irányt Pápáról.

2021. Április 20. 19:57, kedd | Helyi

Rangos sportrendezvénnyel avatják fel a Téglagyári úti Sportcentrumot

A VEDAC Dobóakadémia Évadnyitó Dobóversenyére - mely egyben Kis Károly Emlékverseny is lesz - olimpiai bajnok sportolót is várnak.

2021. Április 20. 12:51, kedd | Helyi

Előre utaltak, nem kapták meg a megvásárolt tárgyakat

2021. Április 19. 17:31, hétfő | Helyi

Városi ballagás idén sem lesz, Játékfesztivál viszont talán igen!

Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt az idei évben sem lesz lehetőség a hagyományos városi ballagás megrendezésére, a nyári programok azonban elképzelhető, hogy meg lesznek tartva.