Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 04. 12:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Járdára lóg, füvön áll az autó - Repkednek a büntetések és a figyelmeztetések

Járdára lóg, füvön áll az autó - Repkednek a büntetések és a figyelmeztetések

Egyre-másra érkeznek az olvasói üzenetek, amelyekben arra panaszkodnak, hogy olyanokért szabnak ki büntetéseket a pápai közterület-felügyelők, amelyekért korábban nem járt még csak figyelmeztetés sem.

Az elmúlt hónapokban egyre több és egyre aktívabb közterület-felügyelőt látni városszerte, akik nemcsak a belvárosban, de a távolabbi, eldugottabb kis utcákban is járőröznek. A megnövekedett jelenlétük nagyobb szigorral is jár, legalábbis ez derül ki azokból az olvasói üzenetekből és egyes közösségi felületeken kialakuló vitákból, amelyekben a pápaiak vélt, vagy valós sérelmeiket fejezik ki. Az esetek között vannak jogosnak tűnők, de egészen zavarba ejtőek is.

Tény az, hogy a közlekedési és parkolási morál finoman fogalmazva sincs magasan a városban, gondoljunk csak arra, hogy bizony sok helyen tapasztaljuk, hogy a járdára lógó autótól a kerekesszékesek, vagy a babakocsit tolók az úttestre kényszerülnek, hogy kikerüljék a számukra fenntartott helyen lévő akadályt. Persze ezekben az esetekben sem mindig egyértelmű a helyzet, hiszen több helyen olyan rövid a feljáró, hogy vagy az úttestre, vagy pedig a járdára lóg az autó.

Fotó: Mészáros Csaba

Dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtó kérdésére úgy kommentálta ezt a korábban nem tapasztalt aktivitást, hogy a közterület felügyelet teljes létszámban kezdett el dolgozni, amelyre korábban nem volt példa, és van kapacitása számon kérni a jogszabályok betartását. Mint mondta, elsősorban figyelmeztetnek, de természetesen bizonyos esetekben büntetést is kirónak. Elismerte, az utóbbi időben kiszabott büntetések közül több esetben megszüntették az eljárást, eljárási hibák miatt.

Hozzátette: egyes kifogásolt, konkrét esetek megvizsgálása után elképzelhető, hogy pontosítani kell a szabályozáson, de vannak kimondottan egyértelmű esetek, amikor nincs más megoldás, mint a büntetés. A polgármester azt mondta, többek között problémát okoz a városban a forgalomtól elzárt területekre való behajtás, a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek szabálytalan parkolása, a zöld területi parkolás, vagy a műszaki okból forgalomképtelen járművek közterületen való tárolása, amelyekre kiemelten odafigyelnek a közterület-felügyelők. A polgármester azt mondta, hogy olyan esetekben, amikor a szabályozást vélik hibásnak, vagy pontosítandónak a városlakók, akkor keressék fel önkormányzati képviselőjüket, vagy a polgármestert.

A városvezetés célja tehát egyértelműen a rend megteremtése a városban, ám vannak olyan esetek, például az alábbi, amikor a feltételek nem életszerűek. Az ilyen esetekben talán célszerű lenne, ha egyedileg mérlegelne a közterület-felügyelő, már ha erre van lehetősége, tekintettel arra, hogy ha szabálysértést észlel és nem jár el, akkor szabályszegést követ el maga is.

Olvasónk nem tett mást, mint a közelmúltban átadott Korvin utcán, az erre kialakított, táblával megjelölt helyen parkolt. A képen jól látszik, hogy ehhez a kis autóhoz is szűk a kialakított parkolóhely, olvasónk pedig nem szeretett volna az úttestre kilógni autójával, ezért a padkára állt fel az autó két kerekével.

Elmondása szerint ez egyébként egy fizető parkolóhely, tehát a veszélyhelyzetben elrendelt fizetési mentességig parkolójegyet is venni kellett erre a szűk helyre, ahová szabályosan talán csak egy Trabant szélességű kocsival lehet beparkolni.

Szintén nehezen magyarázható, ha valaki azért kap büntetést, mert a saját háza előtt, az általa karbantartott zöld területen parkol az autójával, ugyanis ilyenre is volt példa, olvasóink üzenetei alapján. Egyikük azt írja, hogy a Tókert városrészben sok helyen vagy zöld területen, vagy az úttesten lehet megállni parkolóhely híján, ezért bár elfogadja, hogy szabálytalan, ha a füves részen áll meg napközben, de más lehetőség nélkül észszerűtlennek tartja a büntetést.

Ezek mellett bőven van olyanra is példa, amikor csak arról van szó, hogy a panaszos évek óta megszokott módon parkol szabálytalanul, csupán eddig senki nem figyelmeztette, vagy büntette meg ezekért a szabálytalanságokért.

Mi mindenesetre arra biztatjuk a pápaiakat, hogy jogosnak vélt panaszukkal keressék fel a közterület-felügyeletet, vagy az önkormányzati képviselőjüket, hiszen a polgármester szerint nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy rend legyen a városban. A rendhez viszont pontos és észszerű szabályok és feltételek is szükségesek, amelyek viszont bizonyos esetekben hiányoznak - ez utóbbit már csak mi tesszük hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.