Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2012. Január 11. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Egy kóros aminosav épül be a jelátviteli fehérjékbe, ezért jellemzi inzulinrezisztencia a kettes típusú (szerzett, időskori) cukorbetegséget.

Jelentette ki Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora a köztévében. A megfigyelést egyelőre nem publikálták, csak szabadalmaztatták.

A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az 'időskori' cukorbetegeknél. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta: az inzulin hatására egy jel indul el a sejten belül, ez hozza létre az anyagcsere-, vagyis a vércukorcsökkentő, az értágító, illetve a sejtoszlást serkentő hatást. A jel hatására egy lyuk keletkezik a sejt membránjában, ezen keresztül a cukor beáramlik a vérből a sejtbe, így szabályozza az inzulin a cukrot a vérben.

Más hormonokra, így betegségekre is érvényes ez a jelátviteli mechanizmus – tette hozzá a szakember. Megfigyelték, hogy van egy anyagcsere-tünetegyüttes (metabolikus szindróma), melyben együtt van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, az anyagcsere, és a zsíranyagcsere zavara. Furcsállották, hogy jön a vérnyomás-szabályozás az anyagcseréhez. Mióta azonban tudjuk, hogy az inzulin hatástalansága az érfalakban is bekövetkezik (nem tágítja az ereket, így nem csökkenti a vérnyomást), közvetlen a kapcsolat az anyagcserezavar és a vérnyomás-emelkedés között – magyarázta a professzor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri halálozás a leggyakoribb Magyarországon, és annak a hátterében álló legfontosabb kockázati tényező az az anyagcsere-tünetegyüttes. Beszélt arról is, hogy az aminosav szerepéről az elméleti vizsgálatok csak részét végezték el, ezt követhetik a humán vizsgálatok.

Becslése szerint ha minden jól megy, 5-10 év szükséges ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban is hasznosuljon a felfedezésük, a betegek ebből profitáljanak.
Arra a kérdésre, hogy miben hoz többet a felfedezésre épülő majdani terápia, azt válaszolta: az szerinte különösen a megelőzésben lesz hatékony, ez azonban egyelőre csak spekuláció. Kiemelte: Magyarországon ma jelenleg egy-másfél millió ember van abban az állapotban, ami a cukorbetegséget megelőzi. Lehetséges, hogy a terápiával meg lehet előzni, vagy el lehet tolni a cukorbetegség kialakulását – hangsúlyozta a professzor a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.