Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2011. Október 24. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb és újabb békákra bukkannak

Újabb és újabb békákra bukkannak

Sokkal több békafaj él Bolíviában, mint azt eddig feltételezték. Német kutatók legutóbbi vizsgálataik során 33 vélhetően új fajra bukkantak.

A Senckenberg Kutatóintézet és a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársai a bolíviai alföldön végezték vizsgálataikat. „Nem voltunk meglepődve az eredményen” – mondta el Martin Jansen kutató. A trópusokon valószínűleg számos faj várja még, hogy felfedezzék. A szakértők eredményeiket a Zoologica Scripta című szaklapban mutatják be.

A kutatócsoport három hónapot töltött Bolívia Chiquitos tartományában és több mint 3500 hektáros területről gyűjtött békákat. Szövetmintákat vettek felnőtt állatokból és ebihalakból egyaránt. Emellett feljegyezték a hímek hívójelzéseit is.

A frankfurti intézetben aztán elemezték az összegyűjtött anyagok DNS-ét. Világszerte mintegy 6900 békafaj ismert, ebből 300 Bolíviában honos.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.