Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelrendszert dolgozott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Annak érdekében, hogy a jövőben bevezetendő, a jelenlegi költségtérítéses képzésnél drágább önköltséges képzés is elérhető legyen minden egyetemistának, családi helyzetétől függetlenül.A Magyar Nemzet úgy tudja, a visszafizetés megkönnyítésére a kamatok egy részét az állam vállalná át a hallgatóktól.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium a Diákhitel Központ II. létrehozására tesz javaslatot a kormánynak a jelenlegi rendszer fenntartása mellett. A Magyar Nemzet úgy tudja, az új kölcsönt a várhatóan már a következő tanévben bevezetendő önköltséges képzésben tanuló diákok vehetnék igénybe a képzési költségük kifizetésére. A lap információja szerint a tárca által elkészített tervezetről vasárnap tárgyal a kormány.

Ismeretes: a készülő új felsőoktatási törvény legutóbbi koncepciója a Széll Kálmán-terv alapján a jövőben kétféle finanszírozású képzést engedélyezne: az államilag finanszírozott, ingyenes tanulási formát és az önköltséges képzést - emlékeztet a lap. Fokozatosan megszüntetnék viszont a jelenlegi költségtérítéses képzést, amelyben a hallgatók költségeiknek csak egy részét fizetik meg. Az önköltséges képzésben ezzel szemben a hallgatóknak a teljes képzési költséget meg kell fizetniük.

Az újfajta diákhitel kizárólag azok számára igényelhető, akik önköltséges képzésben tanulnak. A gazdasági tárca tehát annak érdekében javasolja a Diákhitel Központ II. létrehozását, hogy minden hallgatónak esélye legyen részt venni ebben a típusú képzésben, anyagi helyzetétől függetlenül.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: diákhitel

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.