Hírek
2012. Március 11. 14:07, vasárnap |
Belföld
Forrás: mno.hu / MTI
Új magyar fejlesztésre figyelhet fel a világ
Öt új, egészséges étolajat és ezek esszenciáját fejlesztette ki a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Ipari Növények Főosztálya.
Az olajok új napraforgó- és olajlen-fajtákból, hidegen sajtolással készülnek – mondta el Áy Zoltán tudományos segédmunkatárs.
Tájékoztatása szerint a termékcsalád egy most zárult pályázat eredménye. A Nemzeti Innovációs Hivatal Baross Gábor programja támogatta a munkát, amely két évig tartott, elvégzésére 50 millió forintot nyertek. Az új olajok különlegessége a beltartalmukban rejlik, ami elsősorban a magfajtától függ, a növénynemesítéssel ugyanis az olaj minősége tág határok közt változtatható – magyarázta a kutató.
Egészséges
A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentősen módosították a zsírsav-összetételét. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték, míg egy hagyományos napraforgó étolajnál, ez mindössze 25 százalék.
A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, csökkenti a káros koleszterin szintjét, az érelmeszesedéseket pedig oldja. A magban levő E-vitamin belekerül az olajba, miután hidegen sajtolással készül, és nem nagyipari módon, ahol ezt a vitamint szintetikusan szokták pótolni. Ez is növeli az olaj felhasználhatóságának idejét, mivel természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, az olajok akár négy évig is megőrzik a minőségüket.
Egy éven belül piacra lépnének
A kutatásban két lenolajat és három napraforgóolajat kísérleteztek ki, valamint összeállítottak ezekből egy speciális arányú keveréket, ami egyesíti magában az összes termék előnyös tulajdonságát. Azaz a napraforgóra jellemző kedvező olajsav-arányt és a lenmagra jellemző magas omega3 – linolénsav – szintet tudták egyesíteni egy termékben.
A WALCER, a GK MOR, a SARAY, a ZOLTÁN és a GK LILU termékek előállításánál cél volt az olívaolaj kiváltása. A kifejlesztett termékeket szeretnék drágábban adni, mint a hagyományos étolajat, de olcsóbban, mint az olivaolajat. Áy Zoltán szerint egy éven belül meg lehetne jelenni a termékekkel a piacon. Hozzátette: hamarosan beadnak egy új pályázatot, amelynek támogatásával az olajok gyógyászati felhasználásának lehetőségeit vizsgálnák.
MTI / mno
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 03. 16:38, kedd | Belföld
FEDEZD FEL A DIGITÁLIS ÜGYINTÉZÉS FORRADALMÁT AKÁR A ZSEBEDBŐL IS!
A digitális világ új szintre lép, és a Digitális Állampolgárság Program keretein beül bárki részese lehet ennek az átalakulásnak!
2024. December 03. 07:49, kedd | Belföld
Magyar Levente: egymilliárd euró értékű határfejlesztési tervet nyújt be Brüsszelnek Magyarország és Ukrajna
Egymilliárd euró értékű közös határ- és közútfejlesztési tervcsomagot terjeszt Brüsszelbe elé Magyarország és Ukrajna -
2024. December 03. 07:48, kedd | Belföld
Iskolákban segítette a digitális álampolgárság felvételét a kormányablak busz
Mostantól kezdve egy kulcs és egy mobiltelefon segítségével bárhová el tudunk jutni, mert minden igazolványunk, minden okmányunk a mobiltelefonunkon lesz – mondta a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja hétfőn Halásztelken.
2024. December 02. 06:00, hétfő | Belföld
MÁV-vezérigazgató: kevesebb változás lesz az új menetrendben
A december 15-én életbe lépő új vasúti menetrendben jóval kevesebb változással kell számolni, mint korábban - mondta a MÁV-csoport vezérigazgatója vasárnap a közösségi oldalára feltöltött videójában.