Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itthon maradnak a kezdő orvosok

Itthon maradnak a kezdő orvosok

Több évtizede nem volt példa olyan mértékű struktúraváltásra, mint ami most körvonalazódni látszik az egészségügyben. Tavaly sor került bérrendezésre, elkezdődött az intézmények állami átvétele, de a kezdő szakorvosoknak is – az ösztöndíjprogramoknak köszönhetően – kedvezőbbé vált az itthoni helyzete – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az irány jó, ám kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan működnek majd az új stratégiák.

A közalkalmazottak kényszernyugdíjazása kapcsán ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Papp Magor, mivel szerinte a mintegy ezerötszáz érintett orvos távozása a rendszer működésképtelenségét idézheti elő. „Több olyan intézmény van, amely – ha valóban távozik ezerötszáz orvos – nem fogja tudni elvégezni a feladatait. Gyakorlatilag már olyan kevés szakember van a rendszerben, hogy nem bírja el azon nyugdíjaskorú kollégák kivonását, akik még szakmailag és szellemileg frissek” – vélekedett az elnök. Azonban a határozat végrehajtása nem pusztán a humánerőforrás területén okozna gondot, hanem szakmai szempontból is komoly problémákat idézne elő. Papp Magor szerint az érintett kollégák harminc-negyven év tapasztalattal a hátuk mögött dolgoznak, így az ő jelenlétük nemcsak a betegeknek, hanem a fiatal, kezdő szakembereknek is nagyon fontos. Hozzátette, sok esetben ez a korosztály oktat vagy kellene, hogy oktasson a szakképzésben.

Papp Magor a kezdő szakorvosokat is érintő ügyeleti rendszer új szabályozásával kapcsolatban azt mondta, a betegek és a fiatal kollégák szempontjából is kifejezetten előnyös az új egészségügyi jogszabály idevonatkozó passzusa. „A jogszabály több évtizedes hiányt pótol azzal, hogy világosan meghatározza, mi egy adott ügyeletben a szakorvos és a rezidens feladata, kit milyen felelősség terhel. Végre meghatározták azt is, hogy mikor ügyelhetnek a kezdő kollégák egyedül.

Az egészségügyben elkezdődött struktúraváltás kapcsán kifejtette, nyilván sokféle logika mentén lehetett volna elindulni, ám a legfontosabb, hogy végre van egy szakmai vezérfonal, ami alapján halad az átalakítás. Megjegyezte azt is, hogy természetesen vannak még kényes kérdések, ilyen például a hálapénz, illetve a várólisták megkerülhetősége, ezeket a közeljövőben újra társadalmi vitára kellene bocsátani.

Címkék: kezdő orvosok, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.