Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Június 05. 19:48, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ittasan, jogosítvány nélkül okozott halálos balesetet Dáka és Nagyalásony között

Ittasan, jogosítvány nélkül okozott halálos balesetet Dáka és Nagyalásony között

A 32 éves férfi többszörös visszaesőként karambolozott 2021 októberében, a baleset következtében elhunyt a mellette utazó felesége.

A Pápai Járásbíróság halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt 7 év 4 hónap fegyházbüntetésre, 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a 32 éves férfit, aki a bűncselekményt többszörös visszaesőként követte el. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható, kötelezte továbbá őt az eljárás során felmerült több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. október 26-án ittas állapotban közlekedett – úgy, hogy vezetői engedéllyel soha nem is rendelkezett – az általa vásárolt személygépkocsival a 8403-as számú úton. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén felesége, a sértett, bal oldalon hátul testvére, a tanú foglalt helyet. A sértett a biztonsági övet nem használta.

A vádlott közlekedése során egy balra ívelő útkanyarulatban ittasságából kifolyólag a megengedett legnagyobb sebességet meghaladva, 110-120 km/h sebességgel közlekedett, amely miatt elvesztette irányítását a személygépkocsi felett és a menetirány szerinti jobb oldali füves vízelvezető árokba, majd az ott található fának ütközött 92-98 km/h sebességgel, a személygépkocsi rossz műszaki állapotú fékrendszere miatt nem volt alkalmas a kanyar előtti megfelelő lassításra, ami a kanyarban haladva eltúlzott sebességhez vezetett. A műszaki hiba nem hirtelen alakult ki, a vádlottnak a jármű nem megfelelő műszaki állapotáról tudomással kellett bírnia.

A baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd kórházi kezelése során elhunyt. A sérülések elszenvedése és a halálos eredmény bekövetkezése között a közvetlen okozati összefüggés megállapítható.

A baleset következtében a tanú 8 napon belül gyógyuló, míg a vádlott 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.

Mivel az akkor bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegte, illetőleg a februári tárgyaláson nem jelent meg, a bíróság a vádlott ellen belföldi, majd európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

Az elfogatóparancs alapján a vádlott őrizetbe vétele a tárgyalást megelőző napon megtörtént, ezért a bíróság haladéktalanul intézkedett, hogy a májusi tárgyalásra a vádlottat állítsák elő.

Az ítélet kihirdetését követően a bíróság rendelkezett a vádlott letartóztatásáról is. A letartóztatást – a vádlott korábbi szökésére és a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamára is figyelemmel – a szökés, elrejtőzés veszélye miatt látta indokoltnak a bíróság.

A vádlott és védője mind az ítélet, mind a letartóztatást elrendelő végzés ellen fellebbezést jelentettek be, míg az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása céljából élt fellebbezéssel az ítélettel szemben; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a kényszerintézkedés tárgyában hozott végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.