Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 15. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Elkészült Győrben az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a mobilis Interaktív Kiállítási Központ.

Az 1,9 milliárd forintos, európai uniós támogatással megvalósult önkormányzati beruházással egy olyan, úgynevezett „science center” jött létre, amelynek 73 interaktív eszközét a március 15-ei nyitást követően ki is próbálhatják a látogatók.

Látványlabort és kreatív foglalkoztató teret is magában foglal majd a Mobilis nevet viselő interaktív kiállítási központ, amelyet március 14-én nyitottak meg Győrben a Széchenyi István Egyetem tőszomszédságában. A mobilis a térség legújabb oktatási-kulturális-turisztikai attrakciója, a szabadidő eltöltésének páratlan módját teremti meg. A háromszintes interaktív központ küldetése a műszaki életpályák népszerűsítése, az oktatás, illetve az észak-dunántúli gazdaság kapcsolatának erősítése.

Borkai Zsolt polgármester az ünnepélyes nyitóünnepségen elmondta, „a mobilis egy több funkciós létesítmény, amely Győr számára az élet számos területén fontos jelentőséggel bír. A város felpörgött gazdasági életének köszönhetően folyamatos az igény a szakképzett munkaerő iránt. A Mobilisnek köszönhetően kicsik és nagyok játékos formában ismerkedhetnek meg a tudomány rejtelmeivel, úgy, hogy közben a lehető legszélesebb körben bővítik a műszaki és természettudományos ismereteiket, kiemelt figyelmet szentelve a helyi járműgyártás jellegzetességeinek. Emellett pedig az új intézmény tovább bővíti Győr turisztikai attrakcióinak sorát. A mai ingergazdag világban a látvány mellé szükség van az élményre is, ezért a Mobilis izgalmas világát csak tovább fokozza, hogy az érdeklődök meg is érinthetik, ki is próbálhatják a kiállított eszközöket.

A győri mobilis egy olyan interaktív kiállítási központ, amely bemutatja a régió technológiai gazdasági gyökereit, a térségi innováció eredményeit és a jövőbeli fejlesztési trendeket is. Mindezt úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő eszközöket, lehetőségeket.”

Bár Európában már nem ismeretlen a science center fogalma, a járműiparra, illetve annak technikai vívmányaira fókuszáló győri kiállítási központ egyedülálló a kontinensen. A témaválasztás nem véletlen; az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárában egyre fontosabb kérdés a képzett szakember utánpótlás biztosítása. Ehhez kíván hozzájárulni a mobilis azzal, hogy a nem formális oktatás segítségével egyre több diákkal szeretteti meg a műszaki- és természettudományokat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.