Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Április 22. 14:40, szombat | Életmód
Forrás: mti

Inota Fesztivál: Nils Frahm lép fel a nyitókoncerten

Inota Fesztivál: Nils Frahm lép fel a nyitókoncerten

A klasszikus és elektronikus zene közötti határokat elmosó zongoravirtuóz, Nils Frahm koncertjével indul augusztus 31-én az Inota Fesztivál Várpalota mellett.

Az első alkalommal megszervezett, zenei és vizuális alkotókra fókuszáló fesztivál helyszíne az inotai hőerőmű területe. A szeptember 3-ig tartó rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében jön létre - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezésében megvalósuló fesztiválon a zenei koncertek mellett fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális művek is bemutatkoznak. Mint írták, olyan alkotások, amelyek műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek és ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.

A Budapesttől egyórányi távolságban található, ma már üzemen kívül szocialista ipari komplexumban több mint száz nemzetközi és hazai fellépővel várják a látogatókat. Az inotai hőerőmű az ötvenes évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, három hatalmas hűtőtornya a fesztivál vizuális arculatában is visszaköszön. A rendezvény helyszínei között szerepel a turbinacsarnok, a hatalmas kazántér és a művelődési ház is.

A nyitókoncerten, augusztus 31-én színpadra lépő berlini zongoraművész, zeneszerző, Nils Frahm az ambient textúrák és az atmoszférikus elektronika vegyítésével világszerte számos rajongót szerzett. Lemezei a kritikusok és a közönség körében egyaránt népszerűek, koncertjei rendre teltházasak. Legutóbbi albuma, a tavaly megjelent Music for Animals több mint három óra hosszúságú zenei anyag. A kísérleti zenék univerzumába is átnyúló lemezzel először 2022 nyarán a Sydney-i Operaházban lépett fel, turnéja keretében azóta a világ számos pontján adott koncertet.

A fellépők között lesz a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című albumával jelentkező Daniel Avery, a walesi techno duó, az Overmono, Oscar Mulero és Lewis Fautzi, a kiemelkedő e-zenei művészként számon tartott Ellen Allien, a brit-német postpunk zenekar Lebanon Hanover, az Extrawelt, a stuttgarti Konstantin Sibold, a friss klubzenék frontvonalából pedig Palms Trax, KI/KI, Dj Seinfeld, Lucinee és Nene H.

Az erőmű művelődési házában található Zene Háza Koncertteremben lép fel a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a kolumbiai Lucrecia Dalt, a Forest Swords, a kortárs esztétikát negyven évvel ezelőtti technológiával házasító Robert Henke.

A hazai könnyűzenei színtér képviseletében fellép a Platon Karataev, Mákó Mári, Iamyank vagy a Katona Katival kiegészülő Zságer Balázs.

A hőerőmű külső falait, belső tereit és nyílt terepét helyspecifikus installációk, fényművészeti alkotások és mappingek, vetítések foglalják majd el. Az olasz multidiszciplináris művészeti stúdió, a Fuse kifejezetten a fesztiválra készítette fényinstallációját, Malotik élőben állítja elő hipnotikus és kiszámíthatatlan audiovizuális szobrát, térhatású vizuális képfolyammal jelentkezik Max Cooper, Slikback pedig Aphex Twin állandó vizuális kollaborátorával, Weirdcore-ral érkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.