Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 31. 15:34, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Ingyenessé teszik a parkolást a kórház előtt

Ingyenessé teszik a parkolást a kórház előtt

Módosították a belváros közlekedési rendjéről szóló rendeletet a képviselők mai munkaértekezletükön és a településrendezési eszközök módosítását is elfogadták az ülésen.

Ez utóbbi tárgyalására az egyik Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert projekt megvalósítása miatt volt szükség, nevezetesen a Szabó Dezső utca 83-as számú főútra való kikötése és az utca teljese szakaszának szabályozása miatt. A tervek szerint a Szabó Dezső utcát az elkerülő útra merőleges bekötő szakasszal vezetik ki. A testület arról döntött, hogy támogatják a településrendezési eszközök, ezen belül a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat tárgyalásos eljárás szerint történő módosítását.

Több kérdést és hozzászólást is megfogalmaztak a városatyák a belváros közlekedéséről szóló rendelet módosításával kapcsolatban. Az előterjesztés arról szólt, hogy a belvárosi fizető parkolási övezetbe tartozó Jókai utcán kórház épülete előtt fél óra időtartamban a megfelelő jegy megváltásával ingyenesen lehet parkolni. Süle Zsolt Jobbikos képviselő szerint a városvezetés könnyítést ígért a parkolási rendszerben, de ez a könnyítés nem elégséges, Grőber Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sparnál 1 óra időtartamú az ingyenes parkolás, a kórháznál pedig csak fél órát javasol a módosítás, Bányai Katalin pedig arról érdeklődött, hogy a kórház előtt Jókai utca túloldalán nem lehetne-e ugyanezt a fél órás díjmentességet biztosítani. Áldozó Tamás polgármester válaszában méltányosnak és elégségesnek nevezte a tervezett módosítást, az utca többi részével kapcsolatban hangsúlyozta, az önkormányzatnak nem kötelessége díjtalanul közterületet biztosítani a vállalkozások számára. Arról is szólt, a Spar parkolója nem a város tulajdona, csupán a tulajdonos átadta a parkolót üzemeltetésre az önkormányzatnak meghatározott feltételek mellett. Unger Tamás alpolgármester arról beszélt, a Jókai utca parkolóinak fizetőssé tétele egységesítette a belváros parkolási rendjét és biztosítja, hogy minél több vásárló és ügyfél tudjon parkolni az útszakaszon. A napirend tárgyalásán Süle Zsolt azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy 1 óra időtartamban legyen ingyenes a várakozás a Jókai utca teljes hosszán. Grőber Attila MSZP-s képviselő is módosító indítvánnyal élt, ő azt javasolta, hogy kórház előtt az utca mindkét oldalán ingyenes legyen a várakozás fél óra időtartamban. A két módosító javaslatot nem támogatta a képviselők többsége, így az eredeti módosítási javaslat került a rendeletbe, mely szerint a kórház épülete előtt a kijelölt várakozóhelyeken fél óra időtartamban lehet díjmentesen várakozni.

Áldozó Tamás polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a 90-es évek elejétől, mióta Pápán fizető parkolási övezetek vannak, a kórház előtt is kellett fizetni a várakozó járművekért, ezt a legutóbbi módosításkor nem változtatták meg, de ígéretet tettek arra, hogy vizsgálják a lehetőségét a kórház előtti kedvezménynek.

Ezt most ezzel a módosítással teljesítettük. Eddig ilyen lehetőség nem volt, most a kórházzal egyeztetve alakítottuk ki az új szabályt - közölte, megerősítve dr. Péntek Árpád Fideszes képviselő ülésen elhangzott szavait, miszerint folyamatosan vizsgálni fogják a szabályozás hatályosulását.
-Figyelni fogjuk, ki az, aki él ezzel a lehetőséggel és ki az, aki visszaél vele - figyelmeztetett a városvezető, reményét fejezve ki, hogy ez utóbbit senki nem teszi.
-Gondoljunk bele, aki visszaél ezzel, mert mondjuk cigarettát akar venni, az lehet, hogy pont egy olyan személy elől foglalja el a parkolót, akinek az egészsége szempontjából fontos, hogy ott meg tudjon állni és mielőbb bejusson a kórházba - hangsúlyozta.
Zárt ülésen döntött a képviselő-testület arról, hogy kezességet vállal a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. jövő évi folyószámlahitel szerződéséhez, valamint arról, hogy a Zöld város II. projekt - mely a Külső-Várkert rehabilitációját célozza - megvalósításához 53 ezer négyzetméternyi ingatlant vásárol meg a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-től. A közel 280 millió forint értékű területek a külső-fenyves, a tó, a játszótér és a kemping között találhatók.
A képviselő-testület munkaértekezletét követő sajtótájékoztatón a polgármester arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a közelmúltban két partnervárosunkban tartottak önkormányzati választásokat: a lengyelországi Gorlicében Rafal Kukla polgármester továbbra is élvezi a lakosság bizalmát és városvezetőként folytatja munkáját, az izraeli Eilatban pedig Meir Ytzhak Halevi polgármester az első fordulót megnyert, de nem érte el a szükséges mennyiségű szavazatot, így ott második fordulós szavazás következik november 13-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.