Városlista
2021. december 2, csütörtök - Melinda

Hírek

2021. Május 16. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Ingatlanpiac: Így alakultak az árak Pápán az első negyedévben

Ingatlanpiac: Így alakultak az árak Pápán az első negyedévben

Amíg a tavalyi év az ingatlanpiacon az adásvételi számok visszaesésről, a lakásmegtekintési hajlandóság csökkenéséről, illetve a lakásárak zuhanásáról szólt, addig a hazánk ingatlanpiaca az új év beköszöntével a negatív hullámot hátrahagyva az élénkülés szakaszába lépett.

Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál következő cikkében a pápai ingatlanpiac első negyedéves tendenciáit vizsgálta meg, illetve, hogy miként alakultak a különböző ingatlantípusok esetén a kínálati négyzetméter árak.

Élénkülni látszik a családi házak iránti kereslet

A Pápán meghirdetésre kerülő családi házak esetén 2020 utolsó negyedévében a kínálati négyzetméter árak csökkenését tapasztalhattuk. A pandémia második hulláma vélhetőleg semmi jóval nem kecsegtetett a pápai ingatlanpiacon, mivel a kereslet is csökkenni látszott. A tavalyi év utolsó három hónapjában a kertes házak átlagos négyzetméter ára 6,6%-kal esett vissza, 224 ezer forintos átlagos négyzetméter árra. 2021 első két hónapjában tovább fokozódott a kertes házak kínálati árainak csökkenése, februárban átlagosan 213 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre. Ezt követően a márciusi hónapban 6,6%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár, majd áprilisra további 9,2%-kal. Jelenleg az ingatlannet.hu statisztikái szerint a családi házak átlagos négyzetméter ára közel 250 ezer forint.

Olcsóbbak az árak a lakáspiacon

A pápai ingatlanpiacon található lakások közül is a téglalakások kínálati árai minden bizonnyal olcsónak minősülnek az országos árszinthez képest. Az átlagos négyzetméterár még 2020 novemberében közel 300 ezer forint volt, ám az új év csökkenést hozott a téglalakások piacára. 2021 első negyedévében összességében 6,3%-kal esett vissza a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára. Az elmúlt három hónapban stagnáltak a kínálati árak, az áprilisban mért adatok alapján 262 ezer forint négyzetméterenként az átlagár.

A panellakások esetében is hasonló tendencia jellemezte az elmúlt negyedévet. A 2020-as év végén igaz drágultak a meghirdetett panelek négyzetméter árai, azonban 2021 februárjától kezdve folyamatos az árcsökkenés. Az első negyedév alatt 4%-kal csökkent a panelek átlagára, és áprilisban négyzetméterenként további 2,9%-kal kértek kevesebbet a tulajdonosok a meghirdetett téglalakásokért. Jelenleg a pápai lakáspiacon átlagosan 268 ezer forintos négyzetméterár mellett juthatunk panellakáshoz. Mind a téglalakások, mind a panellakások esetében a 2020 áprilisában mért átlagos árszint a tavalyi év májusban mért átlagos négyzetméter áraknak felel meg.

Mire számítson idén, aki lakást szeretne eladni vagy vásárolni?

A szakértők szerint az idei év már az ingatlanpiac talpra állásáról fog szólni. Az első negyedévben megfigyelt tendenciák alapján megállapítható, hogy a kínálati piacon az árak korrekciója megindult, a kereslet pedig élénkülő szakaszba lépett. Az előrejelzések szerint hosszútávon az ingatlanárak stagnálása várható, az árak ingadozása -2 és +4% között várható. Ennek értelmében a pápai lakásárak közel 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árat érhetnek el, a családi házak négyzetmétere pedig elérheti a 270 ezer forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 16:46, kedd | Helyi

Letették az új református óvoda alapkövét

A jelenlegi Édenkert Református Óvoda épületével szemben, a Veszprémi úton épül új óvoda Pápán.

2021. November 30. 10:30, kedd | Helyi

Koronavírusban hunyt el az év veszprémi mentőse

2021. November 29. 13:53, hétfő | Helyi

Önkormányzati jutalmakat vehettek át pápai rendőrök

Immáron hagyománynak számít Pápán, hogy a város polgármestere elismerést nyújt át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó rendőröknek. Ezúttal az egyik biztonsági cég helyi vezetője is csatlakozott dr. Áldozó Tamáshoz.