Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Október 12. 08:53, szerda | Helyi

Indul a JMK filmklubjának új évada

Indul a JMK filmklubjának új évada

Ősztől a belvárosba költözik a Jókai Mór Művelődési Központ filmklubja: a szervezők igazán különleges élménybe csomagolták a már bejáratott sorozatot, ugyanis a HATTÓL NYOLCIG vetítéseinek ezentúl a Vitafit Étterem és Kávézó ad otthont.

A szervezők már túl vannak egy jó hangulatú próbavetítésen, ami megerősítette, hogy a kávéház kiváló közeg a filmeket követő, személyesebb hangvételű, közösségi beszélgetésekhez. A vetítések mostantól kéthetente várják a filmkedvelő közönséget, az első alkalom október 12-én lesz: ennek keretében egy fekete komédiába csomagolt, morális bűndrámát láthatnak az érdeklődők. A változásokról Cseh-Müller Orsolya közművelődési szakembert kérdeztük:

A vetítéseink továbbra is 18 órakor kezdődnek, egyfajta “se túl korán, se túl későn” kompromisszumként, de ezentúl érdemes kicsit hamarabb érkezni: így marad idő kényelmesen rendelni egy italt, elfoglalni a helyeket. Igyekszünk kerülni a maratoni hosszúságú filmeket, a másfél-kétórás játékidő után akár egy vacsora is belefér, miközben megbeszéljük a látottakat. Mindez teljesen kötetlenül történik, sokszor mi, szervezők hallgatósággá minősülünk - ezek a legjobb alkalmak! - teret engedve az eltérő értelmezéseknek: nincsenek rossz válaszok, előre kijelölt irányok. A vetített filmek többsége morális dilemmákkal ösztönöz gondolkodásra, választásra, néha megbotránkoztat vagy épp rávilágít valamire… ilyen érzésekkel nehéz szótlanul ülni.

Az elmúlt egy év tapasztalatai hogyan segítettek kijelölni az irányt?

Tizenhat, nagyon különböző vetítésen és egy költözésen vagyunk túl, de a HATTÓL NYOLCIG iránti érdeklődés mindvégig töretlen maradt. Mindez azt mutatja, hogy sikerült elérnünk a közönséget, ami kísérletezésre bátorít. Az új helyszínünk arról szól, hogy filmeket átélni közösségi élmény, ami lehet több annál, hogy sokan egy irányba néznek. Egy étterem, egy kávézó szabadabb légkört ad az interakciókhoz, könnyebben szólítjuk meg egymást, megosztva az élményeinket. A próbavetítésünk három rövidfilmje közé eredetileg csak rövid szüneteket terveztünk, de mindegyik hosszas beszélgetésbe fordult át, amiben a hely szelleme is nagyban közrejátszott. Minden tényező számít, mi most új terepen járunk, fontos, hogy merjünk próbálkozni járatlan utakkal is.

Valóban más ez, mint amit megszokhattunk. Honnan származik az ötlet?

Folyamatos változásban van az, ahogy filmeket nézünk, mindig is változott. A streaming-szolgáltatók (Netflix, HBO Max, Disney+ stb.) térnyerését nagyban felgyorsította a COVID-járvány és az energiaválság: a mozik egyre nehezebb helyzetben vannak, igyekeznek szélesebb közönségre hangolni a kínálatukat. Emiatt a kevésbé látványközpontú, szerényebb költségvetésű, emberi drámákat bemutató történetek - minőségüktől függetlenül - háttérbe szorulnak: egészen a nappalinkig. Ugyanakkor a művészibb igényű, tartalmasabb filmek is nagyobb élvezetet nyújtanak közösségi élményként, vásznon nézve, ezt mutatja a fővárosi artmozik népszerűsége, és a vidéken - főként megyeszékhelyeken - megjelenő művészmozik, filmklubok felbukkanása. Pápa ugyan kisebb város, de a helyi kulturális programok iránti érdeklődés egyfajta felhatalmazásként szolgált ahhoz, hogy belefogjunk.

A részletes műsorról a helyszínen és a Hattól Nyolcig közösségi csoportjában tájékozódhatnak az érdeklődők.
https://www.facebook.com/groups/hattolnyolcig

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.