Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2012. Február 03. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

„Kitűnő a felvétel minősége” – hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL ikrek megmutatták a Hold túlsó felét, melyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthattak. A videón látható a Keleti-tenger, a 900 kilométer széles Mare Orientale, amely a kép alsó harmadában helyezkedik el. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van.

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL szondák.

„Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – mondta Sally Ride, hozzátéve, hogy március közepén készülnek el az első felvételek a diákok „megrendelésére”.

Címkék: GRAIL-ikrek, Hold, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 10:01, kedd | Belföld

Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.

2022. Augusztus 16. 09:55, kedd | Belföld

Megmérgezte élettársát egy férfi a barátjával

Őrizetbe vettek a fővárosi nyomozók két férfit, akik a gyanú szerint tavaly gyógyszerrel megölték egyikük élettársát, hogy megszerezzék a lakását és a pénzét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden.

2022. Augusztus 16. 08:52, kedd | Belföld

Ötből négy család képes válságálló pénzügyi stratégiát kidolgozni

Pénzügyi magatartásunk mozgatórugóit tárta fel a pénzügyi személyiségkutatás

2022. Augusztus 16. 07:59, kedd | Belföld

A biztonságos weboldalak legfőbb ismérvei