Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2015. November 26. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás -vállalhatatlan terheket róna az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerre a kötelező kvóta

Illegális bevándorlás -vállalhatatlan terheket róna az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerre a kötelező kvóta

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az unió kötelező betelepítésre vonatkozó esetleges döntése jogtalan, veszélyes, Magyarország érdekeivel ellentétes lenne,

és mind a köznevelésben, mind az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben vállalhatatlan erőn felüli terheket jelentene.
Rétvári Bence egy budapesti háttérbeszélgetésen elmondta: az egészségügyben a migránsok esetleges letelepítése, ellátása egy teljes kórházi kapacitás felépítését, kialakítását igényelné, ami több tízmilliárdos költséget jelentene.

Egy átlagos magyar ember egészségügyi ellátását alapul véve két év alatt kellene annyit költeni a bevándorlókra, mint az idei kórházi adósságrendezés - tette hozzá.

A várható problémák között említette, hogy ezekről az emberekről semmit nem tudnak, azt sem, hogy korábban milyen betegségük volt, mit hordoznak. A járványügyi kockázat tehát jelentősen nőne - összegzett.

A szociális ágazat szintén nincs felkészülve - mondta, kitérve arra, hogy a gyest, gyedet, családtámogatásokat is meg kellene adni ezeknek az embereknek.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hozzátette: a köznevelésben is veszélyes és kiszámíthatatlan helyzetet idézne elő a migránsok kötelező betelepítése. Kifejtette: a köznevelésben, ha egy szegednyi ember érkezne, akkor óvatos becslések szerint is több tízezer gyermekkel kellene számolni. Itt azonban a költségeknél nem lehet szimplán az egy magyar tanulóra eső költségeket figyelembe venni. Előállhat bizonyos esetekben tanteremhiány, speciális módszertanra lenne szükség, tankönyvek kellenének, ezekre pedig nincs szabad forrás a köznevelésben. Problémát jelent az is, hogy a gyermekek közül sokan évek óta nem járnak iskolába tanköteles koruk ellenére, nem beszélnek magyarul, illetve az anyanyelvükön kívül más nyelven. A magyar tanári kar sem eszközét, sem számát tekintve nincs felkészülve a magyar idegen nyelven történő oktatására - mutatott rá a köznevelési államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 13:15, szerda | Belföld

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Multi Program szerdai zárókonferenciáján.

2023. Március 29. 13:14, szerda | Belföld

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding szerdán az MTI-vel.

2023. Március 29. 09:08, szerda | Belföld

Fiatal nő életéért küzdöttek a NAV-osok

Több méteres kidőlt fa törzse csapódott egy autósra a hétfői szélviharban, akinek az életét a NAV munkatársai szolgálat közben segítettek megmenteni.