Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - a hadsereg humanitárius feladatokat is elláthat a határon

Illegális bevándorlás - a hadsereg humanitárius feladatokat is elláthat a határon

A hadsereg akár humanitárius feladatokat is elláthat a határon, alapvető feladata a rendőrség munkájának támogatása lesz.

- mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában kedd este. Azt is hangsúlyozta: minden migránst ellátnak, a gyermekeket is, azokkal van gond, akik nem működnek együtt a hatóságokkal.
Arra a kérdésre, hogy melyek lesznek az új honvédelmi miniszter legfontosabb feladatai, Kósa Lajos úgy válaszolt: nyilvánvaló, hogy a biztonsági határzár befejezése, valamint - ha a parlament elfogadja a törvénycsomagot -, az, hogy a honvédség segítse a rendőrség munkáját a határőrizetben.

Elmondta: élőerőt kell a határra vezényelni, és ha jönnek a határsértők, bár természetesen a rendőrök intézkednek, ott állhat mellettük egy katona, aki ha kell, "tényleges fizikai segítséget" is adhat.

Hozzátette: békés eszközökkel kezelik az "áradatot", a hadsereg rendkívül korlátozott felhatalmazást kap a határon, csak a rendőrség munkáját támogathatják, önállóan nem cselekedhetnek, mert arra kizárólag háborús helyzetben vagy minősített helyzetekben kerülhetne sor.

Közölte: a honvédség humanitárius feladatokat is el fog látni a határon, amennyiben erre szükség lesz.

Hamisításnak, rosszindulatú rágalomnak nevezte, hogy a magyar hatóságok nem látják el a bevándorlókat. Hangsúlyozta: mindenkit ellátnak, a gyermekeket is, napi 4300 forintot fordítanak minden emberre. Kifejtette: azokkal az emberekkel van probléma, akik nem hajlandók a befogadóállomásokra menni, nem működnek együtt a hatóságokkal, hanem gyalogszerrel nekivágnak Ausztriának. Tudják, hogy regisztrálniuk kellene, de azt is tudják, hogy nem jogosultak a menedékjogra, ezért mennek Németországba - tette hozzá.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés kivételes eljárásban, többi között azt tartalmazza, hogy tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és módosul a büntető törvénykönyv. A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést azonban múlt pénteken csak megtárgyalta a Ház, a zárószavazását később tartják, mert a kormánypártok házszabálytól eltérésre tett javaslata - jelesül, hogy erről az indítványról is már pénteken döntsenek - előző nap nem kapta meg a szükséges négyötödös többséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.