Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Január 11. 13:08, szerda | Helyi
Forrás: Forrás: Creditline.hu

Így alakulhatnak a lakáscélú hitelek 2023-ban

Így alakulhatnak a lakáscélú hitelek 2023-ban

A mai bizonytalan gazdasági helyzetben és a fokozódó infláció hatására a jegybank egyre szigorúbb feltételeket szab a hitelezési piacon.

A különböző lakáshitel konstrukciók alakulására a még mindig emelkedő ingatlanárak sincsenek jó hatással, így a jelenlegi gazdasági folyamatok alapján az MNB 2023-ra a lakáscélú hitelek további drágulását prognosztizálja.

Lakáshitel felvétele előtt az első kérdés, ami talán mindenkiben felmerül, hogy hitelképesnek számítunk-e és amennyiben igen, mekkora összegre számíthatunk a kölcsön esetén.

Mérséklődött az év végén az ingatlanpiaci forgalom

Az MNB tavaly novemberi lakáspiaci jelentése szerint a folyamatos kamatemelések hatására egyre inkább elmarad a folyósított lakáshitelek száma hazánkban. Míg 2022 második negyedévében a bankintézetek rekord volumenben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, addig az azt követő negyedévben regisztrált, kihelyezni kívánt lakáshitel-mennyiség nagymértékben esett vissza. A hazai lakáspiacon a tavalyi év végén már egyértelműen érezhető volt az egyre emelkedő kamatkörnyezet és az infláció hatása, ahol 2022 harmadik negyedévében szintén jelentős mértékben esett vissza a forgalom. Ennek eredményeképp ma már találkozhatunk egy-egy bank esetén egyedi árazású kölcsönnel is.

Sok esetben a minimális jövedelem is akadályt jelent

Mint jelenleg minden, úgy a lakáscélú hitelek költsége is érdemben emelkedik, amely azt is magával hozta, hogy 2022 első felében jóval kevesebb jövedelemmel is számos banki konstrukció elérhető volt. A lakáshitel igénylésének folyamatában az egyik döntő kérdés tehát a hitelfelvevő jövedelmének nagysága, hiszen ez határozza meg az ügyfél által törlesztendő havi részletet. A törlesztőrészlet nagysága pedig behatárolja, hogy mekkora lehet a folyósítandó hitel összege. A KSH adatai szerint a jelenlegi, augusztusban mért medián nettó átlagbér alapján az átlagos, megközelítőleg 9 százalék körüli lakáshitel kamatokkal számolva csupán a magyarok fele tudna egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelt felvenni jövedelméből.

Alacsony jövedelem ellenére is van megoldás

Könnyebb helyzetben van az, aki magas jövedelemmel rendelkezik, hiszen így számos hitelkonstrukció közül választhat. Azonban alacsony jövedelem ellenére is számos megoldás létezik, ha hitelt szeretne valaki igényelni. Egyrészt az igényelni kívánt lakáshitel összege csökkenthető, azonban ingatlan vásárlás során ez nem minden esetben kínálhat megoldást. Másrészt a futamidő növelése is egy opció lehet, de azt fontos figyelembe venni, hogy ebben az esetben jelentősen emelkedhet a visszafizetendő hitelköltség, akár 5-10 millió forinttal is.

Ezen felül a hitel igénylőknek a lakáscélú állami támogatások is megoldást nyújtanak, amennyiben teljesíthetők és vállalhatók részünkről a folyósítás feltételei. Igaz, 2023. január 1-jével szűkült az igényelhető állami támogatások listája, de például a családi otthonteremtési kedvezmény néhány változtatással, de továbbra is igénybe vehető.

Forrás: Creditline.huFotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.