Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 21. 09:12, péntek | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Időseket loptak meg a trükkös tolvajok

Időseket loptak meg a trükkös tolvajok

Az országot járó, idős embereket megkárosító öt gyanúsított ellen folytatott nyomozást zárt le vádemelési javaslattal a Pápai Rendőrkapitányság.

A Pápai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya vádemelési javaslattal zárta le azok ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó trükkös tolvajok ellen folyó nyomozást, akik 2011 februárjától 2012 augusztusáig több mint hatvan idős embert loptak meg az ország különböző pontjain.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 40 éves L. Jenő sajószentpéteri, a 22 éves Cs. Norbert edelényi, az 56 éves B. Miklós, az 53 éves id. B. László, valamint fia, a 30 éves ifj. B. László miskolci lakosok az ország különböző településein jelentek meg, majd kifigyelték azokat a házakat, amelyekben feltehetően idős emberek laktak. A tudakozón keresztül megszerezték a lakásokhoz tartozó telefonszámokat és azzal az ürüggyel hívták fel a kiszemelt áldozatokat, hogy a helyi áramszolgáltató cég alkalmazottja hamarosan felkeresi őket lakásukon. A hívást követően megjelentek a sértettek otthonaiban, ahol túlfizetésre hivatkoztak és felajánlották, hogy azt helyben visszafizetik a házigazdának. Ennek során szándékosan olyan címletű bankjegyet adtak át, amelyet a károsultaknak fel kellett váltaniuk. Legtöbb esetben észrevétlenül letépték a visszakapott papírpénz sarkát, majd a szakadásra hivatkozva újabb bankjegyet kértek a nyugdíjasoktól. Tették ezt azért, hogy kifigyelhessék az otthon tartott készpénz rejtekhelyét. Ezt követően elterelték az áldozatok figyelmét, és a megtakarított pénzükkel távoztak. Az esetek nagy részében több százezer forintnyi összeggel károsították meg az idős embereket, de előfordult, hogy a milliós nagyságrendet is meghaladta a zsákmányuk. Pár alkalommal ékszert is loptak. Néhány idős ember esetében a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, mert vagy nem tudtak visszajárót adni, vagy gyanússá váltak számukra az idegenek.

A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai – együttműködve a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársaival – 2012. augusztus 22-én Debrecenben érték tetten L. Jenőt, B. Miklóst és id. B. Lászlót, amikor egy idős hölgynél tartózkodtak, mint a helyi áramszolgáltató munkatársai. Cs. Norbertet, 2013. december 17-én, míg Ifj. B. Lászlót 2014. február 11-én fogták el.
A gyanúsítottak ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás iratait a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a Pápai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a Pápai Járási ügyészséghez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.