Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 29. 08:42, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden, a hepatitis világnapján az MTI-vel.

A közlemény szerint nagy hangsúlyt fektetnek a hepatitis szűrésére: a Nemzeti Hepatitis Intézkedési Terv kockázati csoport alapú szűrésre tett javaslatot, elsőként az egészségügyi dolgozók körében.

Ennek keretében a fokozott kockázattal járó műtéti beavatkozást végző szakemberek körében ötévente, a többi egészségügyi dolgozó esetében tízévente kell szűrővizsgálatot végezni. Erre tavaly 400 millió, idén 600 millió forint áll rendelkezésre - írták.

Hozzátették: eddig mintegy 106 ezer orvost, asszisztenst, védőnőt, gyógyszerészt vizsgáltak meg. A szűrésen túl a pozitív eredménnyel rendelkező egészségügyi dolgozók korszerű kezelése is térítésmentes.

A máj idült vagy gyulladásos megbetegedéséért és a máj eredetű halálozások majdnem feléért felelős vírusos hepatitis a világon a hetedik legfontosabb halálokok között szerepelt 2013-ban, évente 1,4 millió ember halálát okozva. Magyarországon ötvenezer fertőző HCV-fertőzött él.

A krónikus megbetegedések a legtöbb esetben tünetmentesek, kezelés nélkül pedig lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá. A betegek többsége nem is sejti, hogy vírushordozó, és sok esetben a fertőzés forrása sem azonosítható - írták.

Hangsúlyozták, hogy a minisztérium kiemelten kezeli a hepatitis felszámolását, amelyet az Egészségügyi Világszervezet 2030-ig tűzött ki célul.

Magyarországon a hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta része a Nemzeti Immunizációs Programnak, az általános iskolába járó gyerekek iskolai kampányoltás keretében kapják meg, az átoltottság évek óta 99 százalékos - emelték ki.

Tudatták: a jogszabály szerint minden HCV-fertőzöttnek joga van az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

2015 óta minden fertőzöttnek elérhető a legmodernebb, rendkívül hatékony nyolchetes interferon-mentes gyógyszeres terápia, amelyre évente 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig szakemberek bevonásával létrehozta a nemzeti hepatitis bizottságot, amely összefogja a HCV teljeskörű felismeréséhez és felszámolásához szükséges szakmai intézkedéseket - olvasható a közleményben.

Címkék: hepatitis, szűrés, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.