Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Jelentős kárt okoz a baromfitartóknak a rendkívüli meleg

Hőség - Jelentős kárt okoz a baromfitartóknak a rendkívüli meleg

Több milliárd forint kárt okoz a hazai baromfitartóknak a rendkívüli meleg, mert a haszonállatok jelentős része – a telepeken bevezetett óvintézkedések ellenére - hőstresszben elpusztul, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökken – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A tanács, csütörtöki közleménye szerint levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat és előkészíthesse a szükséges kártalanítást.
A BTT szerint bár az állattartók az elmúlt napokban "a jó gazda gondosságával" minden szükséges intézkedést – például szellőztetést, állományritkítást, tetőlocsolást, vitamin- és ásványianyag-kiegészítést – megtettek, sok szárnyas hőstresszben elpusztult, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökkent.
A vis maiornak minősülő kánikulai időjárás - figyelembe véve a baromfitermelők alacsony tőkeellátottságát és az egekbe szökő takarmányárakat – összességében több milliárd forintos károkhoz vezethet – hangsúlyozza a BTT.
Az extrém meleg főként a nagytestű pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. Különösen azokon a zárt állattartó telepeken keletkeznek súlyos károk, amelyek nem klimatizáltak.
A szakmai becslések szerint a forróság a tojástermelésben több százalékos termelés-visszaesést, míg a broilercsirke-, a kacsa- és a libatartás végső nevelési fázisaiban 20-50 dekagrammos, a pulykaállományokban 1-1,5 kilogrammos súlygyarapodás-csökkenést vált ki. Az állatelhullás és a termeléscsökkenés nemcsak a végtermék-előállítóknál okoz károkat, hanem fogyasztói ellátási problémákhoz is vezethet a terméktanács szerint.
További károk származnak abból is, hogy a baromfiipari cégeknek is át kell ütemezniük állatvágásaikat.
A terméktanács bízik abban, hogy – a szántóföldi növénytermelésben évek óta megszokott gyakorlat szerint - a vis maior helyzetet a kevésbé támogatott baromfiszektorban is gyors és megnyugtató módon lehet kezelni - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során