Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Február 13. 17:49, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt) Pápa-ma.hu

Megkezdődik a Jókai utca felújítása

Megkezdődik a Jókai utca felújítása

Ha az időjárás engedi, reggel megkezdik a Jókai utca rekonstrukciós munkálatait - jelentette be ma Unger Tamás alpolgármester és Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője.

Az alpolgármester kiemelte, a Jókai utcának a felújítása két, jól elkülöníthető részből áll: a Március 15. tértől a Szalmavári utcáig az útburkolatot újítják meg, a Szalmavári utcától a Csóka körforgalomig pedig faltól-falig átépítik az utcát.
-Ez a munka a mostani áldatlan állapotok rendezését is jelenti, hiszen a Jókai utcán a parkolás sok helyen szinte lehetetlen. A tervek parkolóhelyek kialakítását, ehhez kapcsolódva a zöldfelületek újragondolását is tartalmazzák, így egységes utcakép alakul ki. A projekt során újjáépítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, új alépítmény készül az úttest alatt, majd új útburkolatot kap az útpálya és a járdákat is újjáépítik ezen a szakaszon.

Az útfelújítás a Szalmavári domb és a Csóka körforgalom közötti szakaszon kezdődik, holnaptól itt folynak majd a bontási munkák. Először a páros oldalon (A Tarczy-iskola oldalán) dolgoznak: kicserélik a csapadékvíz-elvezetőket közel 200 méter hosszan. Ehhez felmarják az úttest burkolatát. A munkálatok félpályás útlezárás mellett zajlanak, a menetidő jelentős megnövekedésével kell számolniuk azoknak, akik erre közlekednek. A parkolási lehetőség ezen a szakaszon megszűnik – tudtuk meg Molnár Istvántól. Hozzátette, ezzel együtt a kijelölt fák kivágását is megkezdik, hiszen a megújuló utcában a zöldfelületek is megújulnak, az új parkolók kialakítása a növényzet átalakítását is szükségessé teszi, amit a szakági növény- és fatelepítési terv szerint végeznek el. A fakivágást az utca mindkét oldalán elvégzik a következő napokban, ez további forgalomkorlátozással jár és a körbeszalagozott helyeken – a fakivágással érintett területeken – tilos a parkolás. A harmadik munkafázis, melyet most megkezdenek, a páros oldali járdák, szegélyek elbontása, ez ugyancsak a parkolás korlátozásával jár. A munkálatok nemcsak a gépjárműforgalmat érintik, a kivitelező kéri, hogy a gyalogosok ne a páros oldali járdát használják, hanem a kórház oldalán futó gyalogosfelületen közlekedjenek.

A Jókai utca tehát mostantól néhány hónapra munkaterületté válik, a kivitelező az építkezés idején úgy dolgozik, hogy egyszerre csak kisebb szakaszokat zár le a forgalom elől. Ettől függetlenül torlódásra számítani kell, így javasolt elkerülni a Jókai utcát. Ezt erősítette meg Unger Tamás is, aki türelmet kért a pápaiaktól.
-Az előző útfelújításoknál azt tapasztaltuk, hogy az autósok nem mindig tartották be a korlátozásokat, ezért nyomatékosan kérjük, hogy a félpályás lezárások idején türelmesen, egymásra odafigyelve közlekedjenek! A Tarczy-iskola esetében azt javasoljuk, hogy lehetőleg az iskola hátsó bejáratát használják, nem szeretnénk, ha további balesetveszély állna elő, az amúgy is nagy torlódás miatt.

Az alpolgármester emlékeztetett, a Jókai utca rekonstrukciója annak a 650 millió forintos projektnek a része, melynek forrásáról 2016 végén döntött a kormány. A beruházás eredményeképpen hat utca újul meg, az első ütem már lezárult, ennek keretében a Vásár utcát, a Török Bálint utcát, a Korona utcát és a Várkert utat újították fel.
-A Jókai utca felújítása a második ütemét jelenti a projektnek, ez a legnagyobb része az útfelújításnak, a teljes beruházás egyharmadát teszi ki. A felújítandó utcák meghatározásánál olyan utcákat neveztünk meg, melyek gyűjtőutak, nagy forgalmat bonyolítanak le. A Jókai utca észak-dél irányában a város gerincét jelenti, felújítása szükségessé vált.
Unger Tamás azt is elmondta, az útfelújítási munkák harmadik ütemében a Korona utcát újítják fel, ott is faltól-falig tartanak majd a munkák, a Korona-Korvin utca kereszteződésében pedig egy kisebb körforgalmat építenek, a nagy gépjárműforgalom folyamatos haladásának biztosítására. Így összesen 3 kilométer hosszan új, jó minőségű utakon közlekedhetnek a pápaiak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.