Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Július 07. 10:30, péntek | PR
Forrás: (x)

Hogyan válasszunk munkavédelmi cipőt?

Hogyan válasszunk munkavédelmi cipőt?

Ma már egyértelmű, hogy bizonyos munkakörnyezet, körülmények vagy munkakörök esetén munkavédelmi cipőt kell viselni.

A legtöbb munkahelyen általában írásban rögzítik, hogy a dolgozóknak milyen munkavédelmi cipőt kell választaniuk.

Mégis milyen szabványok és jelölések vannak és milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha munkavédelmi lábbelit választunk, legyen szó például bakancsról, cipőről vagy szandálról? A munkavédelmi cipőket is forgalmazó Grandis Kft. képviselője megosztotta velünk a tudnivalókat.

Munkavédelmi cipő jelölések

A munkavégzéshez gyártott cipőknek a következő szabványokra vonatkozó feltételeknek kell megfelelniük. Az ISO 20347:2022 szabvány vonatkozik a munkalábbelikre, melynek jelölése (az angol Occupational footwear miatt) OB, O1, O2, O3, O4, O5, O6. A védőlábbeliknek az ISO 20346:2022-es szabványnak kell megfelelniük és így PB, P1, P2, P3, P4, P5, P6, P7 jelölést kapnak (az angol nevük: Protective footwear miatt). Míg az ISO 20345:2022 szabvány a biztonsági lábbelikre (angolul Safety footwear) vonatkozik, így rajtuk az SB, S1, S2, S3, S4, S5, S6, S7 jelölést kell feltüntetni. A két utóbbi kategóriát szokás munkavédelmi lábbelinek nevezni, ami jelenthet munkavédelmi cipőt, bakancsot, szandált vagy akár csizmát.

A munkalábbeli (O1-O6) és munkavédelmi lábbeli (S1-S7, P1-P7) általános jellemzője, hogy megfelel a szabványban lefektetett alapvető követelményeknek, zárt kéregrésszel, energiaelnyelő sarokkal rendelkezik és antisztatikus. Míg a munkacipőkről elmondható, hogy ugyan teljesítik az előírt ergonómiai és egészségügyi elvárásokat, de nem rendelkeznek orrmerevítővel. A munkavédelmi cipők, bakancsok stb. ugyanakkor védelmet biztosítanak leeső tárgyak ellen a lábbelibe épített orrmerevítővel vagy ún. kaplival. Mind a 3 kategóriában vannak olyan lábbelik, melyek az előbbieken felül talpátszúrás ellen védelmet jelentő talpbetéttel is rendelkeznek. Ennek a feltételnek is megfelelnek azok a lábbelik, melyeknek jelölése O3, S3, P3, O5, S5, P5. A 2023. 03.31. után gyártott lábbeliknél az előbbiek már a fém talplemezzel gyártott cipőket jelölik, míg megkülönböztetésre kerülnek a fémmentes talplemezzel ellátott lábbelik, melyek jelölése: O3L, S3L, P3L, O3S, S3S, P3S, O5L, S5L, P5L, O5S, S5S, P5S, S7, P7, S7L, P7L, S7S, P7S.

Munkavédelmi cipő választási szempontok

Ebben a betű/jelölés tengerben nem könnyű választani, bár a munkáltató gyakran megadja, hogy adott munkakörben pl. S3-as munkavédelmi cipőt kell viselni. De még ilyen esetben is nagy lehet a választék. Íme pár szempont, amit munkavédelmi cipő választásakor még érdemes figyelembe venni.

Mivel a nap nagy részét munkában töltjük, fontos, hogy munkavédelmi cipőnk vagy munkacipőnk kényelmes legyen.
Ha orrmerevítővel ellátott cipőt kell hordanunk, válasszunk olyat, melyben elég széles a kapli. Az európai gyártók általában 11-es, vagy ennél szélesebb, 12-es kaplit tesznek a munkavédelmi cipőkbe.
Azt, hogy cipőnket mennyire érezzük komfortosnak az is befolyásolja, hogy mennyire könnyű és rugalmas. A fémmentes (kompozit, kevlár stb.) talplemezek általában hajlékonyabbak. Általánosságban a fémmentes munkavédelmi cipők könnyebbek az acél vagy alumínium orrmerevítővel és talplemezzel ellátott társaiknál.

Ha kültéren vagy nedves környezetben (is) dolgozunk, akkor válasszunk olyan munkavédelmi cipőt, melynek legalább a felsőrésze vízálló, ez igaz az O2, S2, P2, illetve az O3, S3, P3 jelöléssel ellátott lábbelikre. Az O6, S6, P6, S7, P7 jelöléssel ellátott lábbelik egésze vízálló.

Ha olyan munkavédelmi cipőt keresünk, mely csúszásmentes, akkor keressük a cipő leírásában vagy csomagolásán az SR (korábban SRA, SRB, SRC) jelölést.

Ha meleg vagy éppen hideg ellen védő munkavédelmi cipőre van szükségünk, akkor válasszunk olyat, mely CI vagy HI jelöléssel van ellátva.

Ha olyan munkakörnyezet dolgozunk, ahol ez szükséges, keressünk cipőt fűtőolaj ellen védő járótalppal (FO) vagy kontakt hőhatással szemben védő talppal (HRO). Elektronikai gyárakban, laboratóriumokban stb. szükség lehet olyan munkavédelmi cipőre, mely véd az elektrosztatikus feltöltődés és kisülés ellen, ezt a gyártók ESD-vel jelölik.

A fentieken felül természetesen szempont lehet a munkavédelmi cipő kinézete és ára is. Ugyanakkor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy első a biztonság, hiszen a legfontosabb egészségünk védelme! Válasszunk megbízható üzletet, ahol akár a megfelelő munkavédelmi cipő, bakancs vagy más lábbeli kiválasztásában is szakértő segítséget kaphatunk. A Grandis Kft. weboldala az Árukeresőn leadott vásárlói szavazatok alapján megkapta a Megbízható Bolt minősítést, ráadásul olyan európai gyártók munkavédelmi cipőit forgalmazzák, mint a Diadora Utility, Dike, Talan és Codeor.

Címkék: cipő, munkavédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.