Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Február 25. 18:46, szombat | PR

Hogyan telik egy programozó munkanapja?

Hogyan telik egy programozó munkanapja?

Te is sokszor eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy szívesen dolgoznál programozóként? Viszont egyelőre nem tudod, hogyan állj neki a dolognak, mire figyelj oda, hogyan kezdj bele? Ebben a cikkben ellátunk pár tanáccsal, segítünk eldönteni azt, hogy melyik nyelvvel kezdd el a tanulás folyamatát. Az biztos, hogy munkában nem lesz hiányod, csak legyél alapos és pontos.

A programozók világa

Szerencséd van, ha most akarsz elkezdeni programozni, hiszen ma már akkora mennyiségben találhatsz anyagokat az interneten, hogy már nem kell iskolát sem végezned hozzá. Nem lesz szükséged sem tankönyvekre, sem egyetemi kurzusokra, itt egy halom videó és online tanfolyam, amely bevezet az alapokba.

A programozók különleges helyzetben vannak, hiszen gyakorlatilag bárhonnan végezhetik munkájukat, így került haza például Boros Antal is, aki jelenleg a Deluxe csapatánál dolgozik. Ez persze hatalmas kihívást jelenthet bárki számára, főleg kezdőként, olyan emberként, aki korábban nem volt jártas ebben a világban. Nem mindegy, hogy mihez nyúlsz, melyik területet választod. Az olvasás, illetve a videók tanulmányozása mellett mindenképpen kezd el a gyakorlatot is, így sokkal hatékonyabb lesz a folyamat.

Tippek programozók számára

Az egyik legjobb ingyenes megoldás a YouTube, ahol számtalan oktatóvideó érhető el, főleg angol nyelven. Legyen szó JavaScript, HTML, esetleg CCS programozásról egyaránt, anyagban nem lesz hiányod. Érdemes megnézned, hogy a videókat mennyien nézték meg, hiszen egy 1-2 millió körüli nézőszám általában már jó jelnek számít ezen a területen.

Nagy segítséget jelenthet továbbá olyan online platform, amely több programnyelvben is kínál elérhető és ingyenes oktatós anyagokat. Több olyan ingyenes kurzus van, amelyek beépített motivációs rendszerrel rendelkeznek, így például egyes leckék elvégzését követően plecsniket és pontokat is kaphatsz.

Melyik nyelvvel érdemes megkezdeni a programozást?

Ha úgy döntesz, hogy kódolni tanulsz, akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon honnan indul el. Gyakorlott szakemberek legtöbb esetben a HTML-t ajánlják, hiszen ebből egyszerűen megismerheted az alapokat, a speciális karaktereket, valamint a szoftverkörnyezetet.

Itthon is egyre népszerűbb a Python, amely indulásnál tökéletes és könnyen tanulható nyelv. Jó megoldás továbbá a JavaScript, hiszen igen sok friss anyag érhető el hozzá, így nem lesz nehéz jó forrásokhoz jutnod.

Azt azért hozzátesszük, hogy egyes nyelvek között nem sok eltérés van, így majdnem mindegy, hogy melyikkel indulsz, ha tényleg érdekel a programozói lét és munka. Ahogy a beszélt nyelvek esetében, úgy itt is az első a legnehezebb, utána már sokkal könnyebb dolgod lesz az egyes nyelvek megismerésénél.

Hogyan telik egy programozó napja?

Talán mondani sem kell, hogy miért választják egyre többen ezt a munkát, hiszen rugalmasan végezhető, a legtöbb esetben akár home officeban is dolgozhatsz. Nagyobb cégeknél lehet munkaidő, bár sokszor ezt is rugalmasan kezelik, ha dolgod van, esetleg szabadságot szeretnél kivenni. Nem muszáj hajnalban buszra pattannod, ráérsz felkelni és a gép elé ülni egy kávé társaságában. Napközben bármikor tarthatsz egy rövid szünetet, elmehetsz mosdóba, esetleg főzhetsz magadnak ebédet. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatsz, bár az is tény, hogy a programozók általában nem keresnek rosszul.

Sok mindentől függ persze, hogyan telik egy munkanap, hiszen nem mindegy, hogy van-e konkrét feladat, az mennyire szegmentálható, mekkora darabokat lehet kiadni belőle az egyes embereknek. Sokszor a programozótól is függ, hiszen kezdőként valószínűleg tovább tart majd egy-egy folyamat, ráadásul főleg kisebb feladatokat fogsz kapni, hogy együtt tudj haladni a csapattal. Szóval sok minden megszabja, hogyan és milyen formában telik el egy nap.

Nem mindegy az sem előre le van írva a megoldás és csak a konkrét kódot kell leírni, vagy konkrétan az a feladat, hogy a megoldást is meg kell alkotni. Utóbbi egyértelműen több időt vesz igénybe. Általánosságban azonban elmondható, hogy programozók 3-4 havi munkát kapnak meg egyszerre, majd jöhet a tervezés, az előkészítés és az időbeosztás. Fontos tudni, hogy konzultálni kell a kollégákkal, sok olyan munka van, amit közösen végeztek majd el, esetleg részfeladatokban kell majd segítséget kérned. A tervet meg kell vitatni, elfogadtatni, majd kezdődhet a programozás.

Mivel azonban nagy szükséged lesz az agyadra, így nem megszokott a 8-tól 17-ig tartó munkaidő, hiszen képtelenség ennyi ideig egy feladatra koncentrálni. Ráadásul vannak napok, amikor jobban fog menni, lesznek olyan alkalmak, amikor viszont lassabban haladsz a munkáddal. A legfontosabb, hogy a végső határidőre készen kell lenned, hiszen a megrendelő már nagyon várja a végeredményt. Lesznek laza és feszített napok, viszont a fizetés, a környezet, a munka garantáltan megéri majd a tanulást. Próbáld meg nyugodtan, nem veszítesz vele semmit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.