Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. December 21. 16:14, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hat a madárdal a mentális egészségünkre?

Hogyan hat a madárdal a mentális egészségünkre?

Természetvédők kezdeményezték azokat a kutatásokat, amelyeknek azt vizsgálják, hogy a madárdal jótékonyan hat-e az emberek mentális egészségére.

Annak ellenére ugyanis, hogy sokan számolnak be arról: kreativitásukat felélénkíti, lelki nyugalommal tölti el őket a madarak éneke, eddig még nem született tudományos tanulmány a témában.

A kutatások során a szakemberek terepen és laboratóriumban is dolgoznak majd, valamint kérdőíveket töltetnek ki a résztvevőkkel. A kutatók elmondták: eddig már több ízben is tanulmányozták azt, hogy a természet közelsége hogyan hat a betegek életminőségére, a természeti hangok hatását azonban még nem térképezték fel teljesen - írja a BBC.

A mostani kutatásokkal a cél az, hogy kiderítsék, van-e bármilyen jótékony hatása a madárdalnak az emberek hangulatára, lelki nyugalmára, és amennyiben igen, úgy pontosan melyik fajok éneke a legalkalmasabb arra, hogy megnyugtasson minket. Emellett arra is fény derülhet, hogy gyógyíthatóak-e a madárdallal mentális problémák.

A tudósok szerint nagy az esély arra, hogy munkájuk pozitív eredménnyel zárul, mivel korábban néhány alkalommal már sikerült bebizonyítani, hogy bizonyos természeti hangok csökkenthetik a stressz káros hatásait. A projekt három évig tart majd, eredményeket azonban valószínűleg már korábban is közölnek majd a szakemberek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: madárdal, tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.