Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Április 02. 13:08, péntek | PR

Hogyan fuss neki a kocsi műszaki vizsgájának?

Hogyan fuss neki a kocsi műszaki vizsgájának?

A műszaki vizsga alapfeltétele annak, hogy a kocsidat közúti forgalomba vihesd. Sokan nyűgnek tekintik a rendszeres műszaki vizsgát, pedig rendkívül fontos oka van annak, hogy ilyen szigorú a szabályozás.

Összeszedtük, mit kell róla tudni.

Mindegy, hogy friss kocsitulajdonos vagy, vagy már hosszú évek óta van autód, a műszaki vizsga olyan feladat, amit időről időre el kell végeztetni. A műszaki vizsga szerepe, hogy garantálja az utakon közlekedő járművek minimális műszaki színvonalát, ezáltal csökkenti a meghibásodásokból fakadó baleseteket.

Ne várd meg, míg teljesen lejár a kocsi műszakija, készülj rá a vizsgára! A műszaki vizsgára felkészüléséhez érdemes megfontolni néhány hasznos szempontot.

Időzítés és érvényesség

Új autók esetében négy évig érvényes a műszaki vizsga, utána ahogyan öregszik az autó, fokozatosan két évre csökken. Tartsd észben a műszaki vizsga érvényességét, mert lejárt műszakival nem mehetsz közúti forgalomba. Ha megteszed, komoly bírság jár érte, ha pedig balesetet szenvedsz vagy okozol, a biztosító nem téríti meg a kárt, akkor sem, ha a biztosításod érvényes.

Költségek

A műszaki vizsga ára független a jármű korától. Egy fix összeg, amit a jármű kategóriája határoz meg. A családi költségvetésbe azonban nem elég csak a műszaki vizsga árát bekalkulálni. A vizsgára bocsátásnak megvannak a műszaki követelményei, aminek meglétéről érdemes a vizsga előtt egy autószerelővel való átnézetés segítségével meggyőződni, mert a vizsga díja nem jár vissza, ha a kocsi nem felel meg a műszaki követelményeknek.

Adj időt az átvizsgálásra

Ebből következik, hogy műszaki vizsgára bocsátás előtt mindenképpen érdemes autószerelővel átnézetni a kocsit, hogy a helyszínen már ne érjen meglepetés. Olyan apróságokon is megbukhat a dolog, mint az ablakemelő hibája, akkor is, ha az anyósülés felőli oldalon még az éltben nem tekerted le az ablakot.

Előfordulhat, hogy az autószerelő nem tud azonnal vállalni, amit szintén be kell kalkulálni az átvizsgálásra szánt időbe. Az is gyakori probléma, hogy javításra van szükség és alkatrészeket kell beszerezni, ami mind további idő. Ezeket mind kalkuláld bele, és legalább két-három héttel a műszaki lejárata előtt kezdd el szervezni az átvizsgálást és a vizsgáztatást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.