Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 08. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan előzhető meg a vastagbélrák?

Hogyan előzhető meg a vastagbélrák?

A megfelelő étrend beállításával sokat tehet a vastagbélrák megelőzéséért. A kutatók ugyanis felfedezték, hogy a betegségben szenvedőknek több a rossz, vagyis káros baktérium a belükben, egyúttal kevesebb a jó, probiotikus baktériumok száma - írja a Fox News.

Egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy a rossz bélbaktérium és a vastagbélrák kialakulása között kapcsolat van. A kutatás során, amelynek keretében daganatos betegeket és egészséges társaikat, a bélben található baktériumuk alapján hasonlítottak össze.

Megállapították, hogy a vastag-és végbélrákos páciensek esetében jóval magasabb volt a Fuso- és a Porphyromonas baktériumok jelenléte. Mindkettő megtalálható a szájban és a bélben egyaránt, s összefügg az emésztőrendszer gyulladásos betegségeivel, illetve a fogágybetegséggel.

Emellett a rákos betegeknél kevesebb volt a Clostridium baktériumok jelenléte, amelyek fontos szerepet játszanak a rostok és a szénhidrátok emésztésében, emellett jó baktériumként csökkentik a gyulladások és a rákos sejtek kialakulásának kockázatát a vastagbélben.

Ugyanakkor további kérdést vet fel, hogy vajon a rossz és a jó baktériumok kiegyensúlyozatlansága vezet a rákos megbetegedéshez, vagy fordítva? Mindazonáltal a megfelelő étrenddel, probiotikumok fogyasztásával sokat tehet azért, hogy egyensúlyban tartsa a bélrendszer baktériumait, növelje a jó és csökkentse a káros mikrobák számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.