Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2023. Május 25. 12:48, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Hogy lehet hatékonyabb a termelési folyamat?

Hogy lehet hatékonyabb a termelési folyamat?

A hatékonyság fokozása minden egyes vállalat életében releváns célkitűzés. A kérdés az, hogy milyen módon érhető el a lehető legkönnyebben, a legkevesebb plusz kiadással és adott esetben infrastrukturális átalakítással?

Mutatjuk!

A megoldás egyszerűbb, mint azt sokan gondolják

Az 5S módszer az átláthatóság és a nem pejoratív értelemben vett egyszerűség kettősének köszönheti hírnevét. A legtöbben a mai napig úgy gondolkodnak, hogy ha gyarapítják a termelési egységeket, ha több gépet vesznek, ha növelik a munkaerő számát, azaz ha befektetnek, mégpedig jelentős mértékben, azzal biztosan jól járnak. Nyilván innen is megközelíthető a hatékonyságnövelés kérdése, viszont akad ennél sokkal egyszerűbb megoldás is, ami mindennek tetejében költséglefaragásban is az élen jár.

A módszer lényege a szemléletformálás, amivel együtt jár az átlátható rend kialakítása. Ez a kettő úgy is mondhatnánk, hogy kéz a kézben járnak együtt. A rend úgy tűnhet, hogy nem annyira fontos, hiszen még a mondás is úgy tartja, hogy a zseni a káoszon is átlát. Ez azonban egy olyan közmondás, ami legfeljebb csak egyes személyes esetekben érvényes, de semmiképpen sem húzható rá az üzemek dinamikus, lendületes életére. A rend az egyetlen olyan erő, ami képes összetartani a részlegeket, összehangolni a működéseket. A lean módszerek nem arra hívatottak, hogy a segítségükkel a különböző szektorok külön-külön felfejlődjenek, megerősödjenek, hanem arra, hogy egy egységes ütem jöjjön létre.

A rend kialakításának egyik módja az egyértelműsített jelölés

A padlómatrica kitűnően alkalmazható az egységes, mindenki számára egyforma könnyedséggel értelmezhető, követhető jelölés kiépítésére. Ez mind szép, és jó, de hogy jön ide a hatékonyabb termelés? Úgy, hogy a jelölési rendszer kialakításával a különböző útvonalak átláthatóvá válhatnak, ezáltal rengeteg idő, energia spórolható meg. Az áttekinthetőség, valamint az egyértelműség egyúttal biztonságos környezetet is teremt, ami szintén jelentős mértékben hozzájárulhat a hatékonyság szignifikáns növekedéséhez. Ennyire egyszerűen megtehetőek a kezdeti lépések!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:58, kedd | PR

A kábelnyúzó szerepe az elektronikai hulladék újrahasznosításában

Életünket - akár szó szerint értve is - behálózzák elektromos vezetékek, drótok. Az elektronikai cikkek terjedésével egyre csak növekszik a vezetékek, kábelek mennyisége.

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn

2023. Május 24. 13:31, szerda | PR

Lehet, hogy tudtán kívül károsítja a fogak így

Gyönyörű és ragyogóan fehér fogak, mint egy hollywoodi filmben, ki ne szeretne ilyeneket?