Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2023. Május 25. 12:48, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Hogy lehet hatékonyabb a termelési folyamat?

Hogy lehet hatékonyabb a termelési folyamat?

A hatékonyság fokozása minden egyes vállalat életében releváns célkitűzés. A kérdés az, hogy milyen módon érhető el a lehető legkönnyebben, a legkevesebb plusz kiadással és adott esetben infrastrukturális átalakítással?

Mutatjuk!

A megoldás egyszerűbb, mint azt sokan gondolják

Az 5S módszer az átláthatóság és a nem pejoratív értelemben vett egyszerűség kettősének köszönheti hírnevét. A legtöbben a mai napig úgy gondolkodnak, hogy ha gyarapítják a termelési egységeket, ha több gépet vesznek, ha növelik a munkaerő számát, azaz ha befektetnek, mégpedig jelentős mértékben, azzal biztosan jól járnak. Nyilván innen is megközelíthető a hatékonyságnövelés kérdése, viszont akad ennél sokkal egyszerűbb megoldás is, ami mindennek tetejében költséglefaragásban is az élen jár.

A módszer lényege a szemléletformálás, amivel együtt jár az átlátható rend kialakítása. Ez a kettő úgy is mondhatnánk, hogy kéz a kézben járnak együtt. A rend úgy tűnhet, hogy nem annyira fontos, hiszen még a mondás is úgy tartja, hogy a zseni a káoszon is átlát. Ez azonban egy olyan közmondás, ami legfeljebb csak egyes személyes esetekben érvényes, de semmiképpen sem húzható rá az üzemek dinamikus, lendületes életére. A rend az egyetlen olyan erő, ami képes összetartani a részlegeket, összehangolni a működéseket. A lean módszerek nem arra hívatottak, hogy a segítségükkel a különböző szektorok külön-külön felfejlődjenek, megerősödjenek, hanem arra, hogy egy egységes ütem jöjjön létre.

A rend kialakításának egyik módja az egyértelműsített jelölés

A padlómatrica kitűnően alkalmazható az egységes, mindenki számára egyforma könnyedséggel értelmezhető, követhető jelölés kiépítésére. Ez mind szép, és jó, de hogy jön ide a hatékonyabb termelés? Úgy, hogy a jelölési rendszer kialakításával a különböző útvonalak átláthatóvá válhatnak, ezáltal rengeteg idő, energia spórolható meg. Az áttekinthetőség, valamint az egyértelműség egyúttal biztonságos környezetet is teremt, ami szintén jelentős mértékben hozzájárulhat a hatékonyság szignifikáns növekedéséhez. Ennyire egyszerűen megtehetőek a kezdeti lépések!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 17:00, hétfő | PR

Legjobb Ját͏éko͏k az O͏nline S͏zeren͏csejátékhoz

2024. Június 19. 15:29, szerda | PR

Csokoládégyárat őriznek és takarítanak

Többkörös pályázaton ismét el nyerte a szerencsi és a miskolci Nestlé gyártelepek takarítását, biztonsági őrzését és a létesítmények külterületeinek gondozását a Jánosik és Társai Kft.

2024. Június 18. 14:39, kedd | PR

K&H: óvatosan a bankkártyával a vakáció alatt is

4+1 ötlet, amely segít felhőtlenné tenni a nyári ejtőzést

2024. Június 06. 11:08, csütörtök | PR

Györök Fesztivál a Magyar Médiaválogatottal

Május 4-én Györök Fesztivált tartottak a Somogy vármegyei Szőlősgyörökön