Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Január 18. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hogy áll Pápa településindexe?

Hogy áll Pápa településindexe?

Az Egyensúly Intézet a kisközösségek erejében látja a siker titkát, ezért feltérképezte, hogy miként állnak a magyarországi települések e téren.

Az Egyensúly Intézet 2020-ban jelentette meg politikai-gazdasági-társadalmi vízióját Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak címmel, amelyben kijelölte a gazdagabb és boldogabb Magyarország felé vezető út fő irányait. Ennek egyik alappillére a közösségek ereje: Magyarország csak úgy válhat sikeresebbé a következő évtizedekben, ha életerős, szabad és cselekvőképes kisközösségekre támaszkodhat. Az Egyensúly Intézet 2023-ban saját indexet dolgozott ki, amely önkormányzati ciklusokon átívelően teszi lehetővé a közösségek adottságainak és fejlődésének adatalapú értékelését, a települések, illetve a fővárosi kerületek egymáshoz viszonyított helyzetének nyomon követését.

A településindex kidolgozását nagyban befolyásolta a nyilvánosan elérhető statisztikai adatok kínálata. Több mint kétezer változó közül válogatták ki vagy állították elő 53 olyan indikátort, amely képes megragadni egy-egy közösség fejlettségének, élhetőségének legfontosabb aspektusait. Az indikátorok kiválasztásakor az is fontos szempont volt, hogy a releváns adatok legalább két önkormányzati ciklus minden évére rendelkezésre álljanak. A településindex véglegesítésekor számos mértékadó indikátor legfrissebb adata 2021-ből származott, így ezt az évet jelölték meg vizsgálatuk végső időpontjául. Az egyes mutatók eltérő jelentőségét szakértői súlyozással fejezték ki, és az indikátorok 1-es, ⅔-os és ⅓-os súlyt kaphattak. A településeket lakosságszám és jogállás alapján öt csoportba rendezték, majd külön-külön elemeztük ezeket.

Nézzük Pápa városának településindexét, a többi várossal összehasonlítva. A 68 város között Budaörs végzett az élen, míg Ózd lett az utolsó. Pápa 38,7-es pontszámmal a 41. helyezést érte el ebben a kategóriában (15.000 főnél nagyobb lakosságszámú, ám nem megyeszékhely városok), megyénkben Ajka (42,3) a 26. ugyanebben a kategóriában, míg Veszprém a 4, a megyeszékhelyek között, több mint 57-es pontszámmal, Várpalotát (36,6) azonban megelőzzük.

Az Egyensúly Intézet 2014-hez képest figyelte meg a tendenciákat, amelyek Pápa esetében szintén lefelé mutatnak. Míg Ajka és Várpalota gyakorlatilag stagnált ebben az időszakban a kimutatás szerint, addig Pápa 3 pontot veszített 2021-re.

Aki szívesen böngészné a statisztikai adatokat, az ITT találja meg az egész országra vonatkozókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 23:07, szombat | Helyi

Pápai Játékfesztivál - Szombat - Képgaléria

Bőséggel kínált programokat a Pápai Játékfesztivál szombaton is!

2024. Június 15. 15:17, szombat | Helyi

Kigyulladt egy autószállító jármű a 83-as főúton

A veszprémi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.

2024. Június 14. 23:02, péntek | Helyi

Ilyen volt a Pápai Játékfesztivál első napja!

Megtelt a város mosollyal és jó hangulattal!

2024. Június 14. 15:05, péntek | Helyi

12 év után újra Pápai Tárlat!

A Pannonia Reformata Múzeumban kapott helyet a 23 művész alkotásaiból összeállított időszaki kiállítás.