Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Április 21. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hogy áll jelenleg a Várkert megújítása? Dr. Áldozó Tamást kérdeztük az üzemeltetés eddigi tapasztalatairól!

Hogy áll jelenleg a Várkert megújítása? Dr. Áldozó Tamást kérdeztük az üzemeltetés eddigi tapasztalatairól!

A közelmúltban nagy léptékű átalakuláson ment keresztül a város legnagyobb közparkja, amely új, népszerű funkciói mellett kérdéseket is felvetett a városlakókban, amelyeket igyekeztünk feltenni a polgármesternek.

Az elmúlt év egyik legjelentősebb és a pápaiakat leginkább foglalkoztató városi fejlesztése a Belső-Várkert megújítása volt. A park új funkcióit már birtokba is vehették a városlakók és nagy megelégedéssel használják azokat. A legnépszerűbb újdonságok a gyermekek és a családok által nagy számban használt játszótér, de a megújult közvilágítás is osztatlan sikert aratott, ahogy a nemrég megnyitott új kávézó is népszerű újdonság.

Ugyanakkor a gyalogutak által szabott új útvonalak megosztják a pápaiakat, ahogy azok burkolatát is illették kritikával, továbbá a vegetációs időszak kezdetével helyenként rendezetlenség mutatkozik az új parkban, mintha a felületek karban tartása kihívásokat támasztana az illetékesek felé. Továbbra is kordonok szegélyezik a játszóteret és a fitnesz parkot, a zöld felületek füvesítése is csak helyenként történt meg, a parkban váltakozva jelennek meg kopár, füves és gazos részek, a szépen beültetett szigetek mellett.

Dr. Áldozó Tamás polgármestert kérdeztük a felmerült hiányosságok kapcsán.

Polgármester úr, hogy áll jelenleg a Várkert megújítása? Mikor tűnnek el a kordonok, rendezik-e a zöld felületeket, miként tervezik azok karban tartását megvalósítani? Laikus szemmel úgy tűnik, hogy még bőven lenne feladat, a zöld felületek részben rendezetlenek, gazosak, kövesek, egyenetlenek, a fák egy részét továbbra is elárasztja a borostyán, és még lehetne példákat említeni, ami a rendezetlenség képét erősíti. A szépen kialakított zöld szigetek, a sétányok és a kiváló infrastruktúra mellé szépen telepített és jól karbantartott pázsitot képzelne el az ember, ahová jól esik leheveredni egy pokróccal. Ez-e az elérendő cél, és ha igen, annak fenntartására rendelkezik-e elegendő humán erőforrással és eszközzel a Városgondnokság?

A Várkertben a kordonok azt a célt szolgálják, hogy megelőzzék az éjszakai rongálásokat az ott létrehozott értékekben. Szomorú, hogy erre is kell gondolni, de a korábbi évek tapasztalata erre sarkalt minket. Jelenleg is zajlik közbiztonsági kamerarendszer kiépítése, a várkerti kamerák nagyobb része már teszt üzemmódban működik is. A kamerarendszer hivatalos üzembe helyezése után, várhatóan május végén a kordonok eltűnnek.
A Várkertben a cél, hogy a fák és a növényszigetek között gondozott füves területek legyenek. Azért, hogy ez a természeti környezet kialakuljon, még valóban sokat kell tenni; erre a feladatra a Városgondnokságot alkalmasnak tartom. Az elmúlt évek városgondnoksági beruházásai már szem előtt tartották azt a feladatot, amit a megnövekedett zöld területek karbantartása jelent. Ráadásul már a közeli jövőben további területeket alakítunk ki zöld területeknek, hisz a Külső-Várkert, vagy a Schwenczel réten tervezett újabb beavatkozások mind a parkosított területeket növelik.

Többen kifogásolták a sétányok burkolatát. Mi az oka annak, hogy nem szilárd burkolattal látták el azokat? Megoldható-e a „tisztán tartása” ennek a felületnek, gondolok itt például a lehulló gallyakra, egyáltalán cél-e ez, vagy egy természetközelibb kép az, ami megjelenik a jövő Várkertjében?

A várkerti beavatkozások során a betont és az aszfaltot távolítottuk el a parkból, az új sétányokat pedig természetes anyagokból építettük ki. Meglepett, hogy sokan kérik rajtunk számon ezt a várkerti betont és aszfaltot, de azt gondolom, hogy a természeti környezetben odaillő anyagokkal illik dolgozni. Elég sok időt töltök a Várkertben, úgy tapasztaltam, hogy a sétányok jól szolgálják az arra közlekedőket. Ugyanakkor egy természetközeli állapotú területen nem látom problémának azt, ha a sétányon levél vagy gally hever; engem sokkal jobban zavarnak az eldobott sörös dobozok vagy cigaretta csikkek.

A futókör burkolatát is illették kritikával, az egyenetlen felület nem túl bokakímélő egyes sportolók szerint, a többség a gyalogúton fut. Helyenként a szegély kilóg, annak megtámasztása hiányzik, ami szintén balesetveszélyes. Tervezik-e ez utóbbi kijavítását, illetve Önnek, mint rendszeres futónak, mi a véleménye a burkolatról?

A szegély megtámasztása, javítása a kivitelező feladata. A futókör faaprítékos burkolata az erdei ösvények talaját idézné, de mostani állapotában ettől még messze van. Én is szívesebben futok a sétányokon, de ez azért is van, mert a futókört – pont a faapríték miatt – lassúnak érzem.

Korábban felmerül, hogy ahol szükséges, ott módosítani fogják a sétányok irányait, újakat hoznak létre, mivel a tervek alapján kialakított útvonalak és a pápaiak jól megszokott közlekedési irányai nem mindenhol fedik egymást? Mikor kerülhet erre sor?

A korábbi sétányokhoz képest a jelenlegiek minimális irányba térnek el, de tudomásul kell vennünk, hogy a közlekedők még ezt a változást sem tolerálják. Remélem, a szükséges beavatkozásokat még az év első felében el tudjuk végezni.

Kevés a szemetes kuka, egyes kritikák szerint. Sokan minden egyes pad-csoport közelében elhelyeznének hulladékgyűjtő edényt. Önnek mi a véleménye erről, tervezik-e újabb kukák kihelyezését?

Mindig őszintén rácsodálkozom azokra, akik szemetet visznek a Várkertbe… az eredeti állapothoz képest további tíz hulladékgyűjtőt rendeltünk, ezek már ki is kerültek a területre, de a Városgondnokság vezetőjével már egyeztettünk további edények beszerzéséről is.

Korábban tiltva volt háziállatok bevitele a Várkertbe, jelenleg nincs kihelyezve tiltó tábla. Tervezik-e ezt megtenni, ha igen miért, ha nem, a kutyagumi összegyűjtésére ösztönöznék-e a tulajdonosokat, például kutyaürülék gyűjtésére alkalmas kukák elhelyezésével?

Nagyon rég volt már, amikor a kutyák ki voltak tiltva a Várkertből, most sem tervezzük a tiltást. Ugyanakkor póráz nélkül sétáltatni most is tilos a kutyákat, ennek ellenére – főleg esténként – sokan ezt teszik. A kutyaürülék gyűjtésére egyértelműek a szabályok a város egész területén, a gazdik kötelezettek a szennyezés eltávolítására.

Dohányzás a Várkertben. Egyes parkokban a szemetelés visszaszorítása és tűzvédelmi okokból tiltják a dohányzást, és/vagy kijelölt dohányzó helyeket hoztak létre. Vannak-e ezzel kapcsolatos terveik a Várkertben, és a város egyéb közparkjaiban?

Nekem nagyon szimpatikus felvetés a dohányzás korlátozása a Várkertben, folyamatosan mérhetetlen mennyiségű csikk hever szerteszét a sétányokon és a növényszigetekben. Azt is meg kell azért jegyezni, hogy egyelőre az alkohol fogyasztás tilalma ellenére is sok a sörös doboz és az üveg a területen, de a remény hal meg utoljára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.