Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 31. 07:38, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hiányzik az autósoknak a négynapos matrica

Hiányzik az autósoknak a négynapos matrica

A tavaly még érvényben levő, 1650 forintért váltható négynapos helyett idén már legalább heti - a nevével ellentétben tíz napra szóló - matricát kell vásárolnia annak is, aki csak egyszer venné igénybe az autópályát.

Aki tehát csak egyetlen alkalommal robogna Kecskemét és Budapest között az M5-ös sztrádán, annak több mint 80 százalékos költségnövekedéssel kell számolnia, ugyanis a legolcsóbb, személygépkocsikra érvényes tikett 2975 forintba kerül - írja a Békés Megyei Hírlap.

Az autósoknak hiányzik a négynapos matrica - ezt mondta Szudár Lajos, a Magyar Autóklub megyei elnöke, aki nem tudott arról, hogy a szervezet próbál-e valamiféle nyomást gyakorolni a minisztériumra, hogy ismét legyen mindössze pár napra érvényes tikett. Hozzátette, hogy aki havonta csak egyetlen egy alkalommal használná az autópályát, természetesen mélyebbre kell nyúlnia a zsebében. A többi esetben pedig előre meg kell tervezni az utakat.

Aki esetleg nyaralni indul, annak már megéri. Olcsóbb is, mivel nem kell kétszer váltania egy négynapost, hanem elég egy tíznapos matrica is - mondta Szudár Lajos. Kiemelte, hogy nemcsak az egyéni vállalkozóknak, hanem akár a hétköznapi utasoknak is célszerű egy egész évre érvényes matricát vásárolniuk, ha legalább tizenötször biztosan igénybe veszik a honi sztrádákat.

A tehergépkocsik és a buszok számára továbbra is van lehetőség egynapos matrica igénylésére, melynek az ára 8,8 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Bencsik János ügyvezető igazgató az egyik békéscsabai telephellyel is rendelkező fuvarozó vállalat tapasztalatairól elmondta, csak 3 százalékkal tudtak emelni az áraikon, pedig a hét és fél tonna feletti tehergépkocsiknak a főutakon, tehát Békéscsaba és Gyula között is kötelező fizetni az úthasználatért.

A költségek növekedésének csak egy bizonyos részét lehet ráterhelni a megbízókra, a másik felét a vállalatnak kell állnia. A tárgyalások negyedévente vannak, akkor lehet kialkudni valamit, míg az üzemanyagárak gyorsabban változnak. A belföldi partnerek tudomásul veszik, hogy emelni kell az árakat - mondta Bencsik János, kiemelve, leginkább az üzemanyagárak emelését érzi meg a nemzetközi színtéren működő fuvarozó cég.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.