Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2024. Április 10. 13:20, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

2024 első negyedévében országosan összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Veszprém vármegyében 73 alkalommal történt tűzeset otthon jellegű létesítményben.

Az esetek során senki sem vesztette életét és nem történt személyi sérülés sem.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához 114 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek a vármegyében, összesen 585 négyzetméternyi épített terület égett le. A 73 tűzzel érintett épület közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, összesen 28 esetben. Emellett legtöbb alkalommal a konyhában és a tárolóhelyiségben csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve elektromos meghibásodásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz február negyedikén lobbant fel, amikor kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház Lesencefaluban, a Kossuth Lajos utcában. Két vármegye öt településének tűzoltói, összesen kilenc vízsugárral oltották a lángokat. A tűz a teraszról indult, ahol a grillezéshez hevített olaj gyulladt meg, és felrobbant a teraszon tárolt két propán-bután gázpalack is. A ház lakhatatlanná vált, lakóit rokonoknál helyezték el.

A leghosszabb beavatkozás is a lesencefalui eset volt. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt négy óra tíz percet vett igénybe.

A katasztrófavédelem 3 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 1 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 3 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 13 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 1 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 07:42, szombat | Helyi

100 van Gogh rajz az Esterházy-kastélyban

Új időszaki kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A tárlat 100 Vincent van Gogh rajzot mutat be.

2024. Május 24. 08:09, péntek | Helyi

Lényegesen gyorsabban készül a Kossuth utca, mint tavaly

Míg tavaly egy nagyságrendileg ugyanekkora terület burkolása csaknem négy és fél hónapot vett igénybe, most alig másfél hónap elegendő volt rá.