Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Július 03. 09:17, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

Hetven esztendeje áll az ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve

Hetven esztendeje áll  az ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve

Hetven esztendeje áll Ihász északi szélén, a Marcaltő felé vezető út mentén az 1849. június 27-i ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve.

A faluszéli kis emlékhely már a XIX. század második felében jelölt volt egy szerény fakereszttel, amit 1896-ban egy téglából emelt emlékoszloppal váltottak fel. Azt 1927 körül újították meg, majd pedig kerek hét évtizeddel ezelőtt, 1948-ban – az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kerek századik évfordulója, azaz centenáriuma évében – Pápa Város Szabadművelődési Egyesületének hathatós munkájával alakítottak át mai formájában. Ennek idei hetvenedik évfordulója alkalmából Sandl Zoltán, a település polgármestere az Önkormányzat „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylettel (EpVE-vel) közös „Ihász 170”-emlékév fővédnöke, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, valamint Szollás Mária egykori ihászi lakos, a hetven évvel ezelőtti emlékműavató még élő egyik résztvevője helyezett el koszorút június 30-án szombaton, a falunap keretében, az idei ihászi csata-évforduló tiszteletére.

A mészkő és tégla anyagú, Vajda Sándor néhai pápai kőfaragó alkotta emlékoszlop feliratának tanúsága szerint: „Itt nyugszik az 1848-49-es szabadságharc egy névtelen hős honvédje.” Azonban Kerecsényi Zoltán szerint ez vitatható, hiszen a múlt században nem egy ízben bolygatták meg már itt a földet, de sajnos 1849-es földi maradványokra nem leltek. Hajdanán a neves pápai régész-múzeumigazgató, Mithay Sándor, illetve néhai Huszár János pápai helytörténész is kutattak itt, de sajnos eredménytelenül.

Az ihászi ütközet vérveszteségéről szóló jelentések ellentmondóak, nem pontosak. A csatamezőn szerteszét heverő hősi halottakat napokkal később a környező lakosság temette el a legkülönbözőbb helyeken. Nem lehet pontosan tudni, hogy hol. Az ihászi és marcaltői határban 28 halott eltemetéséről van tudomás, közülük 19 volt magyar, 9 pedig császári-királyi katona. Pápa város 34 halott eltemetésére utalt ki pénzt. Egyesek szerint a marcaltői temetőben, jelöletlen sírban is nyugszanak katonák. Napjainkban az Ihásznál elesett sokak közül csupán csak egyetlen hősnek ismert a konkrét nyugvóhelye: a nemesszalóki köztemetőben Szalóky Sámuelé. Az ütközetben súlyosan megsebesült Vilmos-huszárt bajtársai szállították szülőfalujába, akit aztán családja temetett el evangélikus szertartás szerint. Tehát az Ihász környékén eltemetettek konkrét helyéről sajnos mindmáig nincsen konkrét tudomás; a közelmúltban elhunyt H. Szabó Lajos pápai helytörténész személyes elmondása szerint az ő gyermekkorában, az 1930-as években még látható volt Ihász és Marcaltő közt itt-ott korhadó fakereszt, de aztán idővel sajnos azok is eltűntek, helyük jelöletlen maradt – mondta el Kerecsényi Zoltán, aki szerint az idők folyamán, különösen a kiegyezést követően a kis útszéli ihászi „névtelen” emlékhely zarándokhellyé vált, nem múlt el úgy március idusa, hogy ne helyeztek volna rá virágot a puszta lakói, vagy az egykori ihászi, marcaltői iskolások. Erre az emlékhelyre jelképesen kell tekintenünk, úgy, mint külhonban, Kelettől Nyugatig számos helyen is megtalálhatók hasonlóak, ahol például a „Neved ismeretlen, hőstetted halhatatlan” fölirattal intik az utókort a különféle küzdelmek, a népfölkelések, a világégések során a szent társadalmi célokért, úgy mint a szabadságért, a függetlenségért vérüket és életüket áldozó embertársaink ezreire, millióira emlékeztetve, figyelmeztetve. Ez az ihászi jelképes névtelen honvéd-emlékjel emlékeztet a szent célokért 1848/49-ben elesettek mindegyikére is, az egyszerű szegény falusi legényekre éppúgy, mint a rangosabb, nemesi származású katonákra, akik mind Kossuth kormányzó zászlói alatt vívták harcukat a szabad magyar jövőért – hangsúlyozta Kerecsényi.

Az idei ihászi évfordulón újabb emlékjellel gazdagodott a település, az emlékparkban az Önkormányzat támogatásával, Marton Zsolt és Kerecsényi Zoltán ihászi családi kötődésű lokálpatrióták közös munkájának köszönhetően fölállításra került egy színes, szöveges emlékeztető tábla, mely a 169 évvel ezelőtti küzdelem rövid történetét mutatja be. Ezzel egyidejűleg pedig Marcaltő Önkormányzatának kiadásában – ugyancsak az említett lokálpatrióták közös bábáskodásával – napvilágot látott „A Pápa mellett fekvő ihászi pusztán vivott 1849. jun. 27-i csatának emléke” címet viselő, 1896-os pápai emlékkötet reprint kiadása is, melyet a faluvezetés majd minden ihászi háztartásba el kíván juttatni.

Jövőre lesz a Pápa és Marcaltő közötti ihászi csata kerek 170. évfordulója. Marcaltő Önkormányzata az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylettel (a Kossuth Szövetség megyei csoportjával) egy egész éven át emlékév keretein belül, különféle programokkal készül elő a méltóképpeni 2019-es ünnepre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.